Kun en tåbe frygter ikke kvinder på jobbet

24. dec 2012, 06:00
Både mænd og især kvinder foretrækker arbejdspladser med flest mænd

Hun husker dine fejl tre år tilbage og går hjem og er ked af det, hvis chefen siger godmorgen med et forkert tonefald.

Kvinder i flertal er ikke populære kolleger. Kun 16 procent af danskerne foretrækker at arbejde på en arbejdsplads, hvor kvinderne er i overtal.

Det viser en rundspørge af Wilke for Avisen.dk

Omkring halvdelen vil hellere have en overvægt af mandlige kolleger. Oveni er det især kvinderne, der gerne vil undgå at arbejde sammen med mange andre kvinder.

Det kommer ikke bag på psykolog Karen Schultz, der er specialist i arbejds- og organisationspsykolog. Hun har har en fortid med 26 år i Forsvaret og som en ud af syv kvinder blandt 300 mænd på officersskolen.

”Jeg er ikke overrasket over resultatet: Jeg tænkte bare: Det er sådan, det er.”

Der er i virkeligheden fire køn

Hun mener i virkeligheden ikke, det handler så meget om kønnet som om, hvor meget testosteron, der er på arbejdspladsen.

"Der i virkeligheden fire køn: Drengepiger, pige-piger, drenge-drenge og pige-drenge. Pige-pigerne lægger mærke til stemninger og læser betydninger ind i ting og bliver pludselig kede af det, fordi de mener, det er personligt," siger Karen Schultz.

Hun mener, at de fleste kan godt lide forudsigelighed i deres arbejdsliv. Derfor foretrækker de en overvægt af mandlige kolleger.

"Bliver der for meget østrogen, bliver det for følelsesbetonet, for kompliceret og for uforudsigeligt,” siger Karen Schultz.

I 2004 interviewede Aalborg Universitet mandlige sygeplejersker om, hvad køn betød på arbejdspladsen.

Her forklarede sygeplejersken Kristian om det, mandlige sygeplejersker kalder 'skovmandssyndrom'.

"Det handler simpelthen om, at man får en vild og inderlig lyst til at havne i en lejr med ene mænd, og så bare gå og fælde træer! For nu kan det fandeme være nok!"

Mænd er lige upålidelige alle dage

Er der meget testosteron, er kontakten med kollegerne mere forudsigelig. Det skal ikke forstås sådan, at man altid kan regne med mænd. Men hvis din mandlige kollega var upålidelig i går, så er han det også i morgen.

Samtidig kommunikerer mænd mere simpelt. Der er ikke flere lag i det, der bliver sagt.

"Med en overvægt at kvinder bliver der mange kurver og udsving. Det er mere hyggeligt på en kvindearbejdsplads, men er der flest mænd, så ved du, at han ikke går ikke rundt og husker, hvad du sagde og bringer det frem igen om tre år. Hold da op, der er meget kvinder kan lære af det,” siger Karen Schultz.

Kvinder skal lære, at uanset deres position på arbejdsmarkedet, så er det en rolle, de udfylder.

”Kvinder skal i den grad lære at blive professionelle og skille skæg og snot for sig. Alt om dig som menneske er ikke på spil hele tiden. Når det bliver så altomfattende, så bliver det bøvlet at omgås,” siger hun.

Hold dig fra mændene, hvis du ikke kan lide magt

Til gengæld skal man ikke søge mandefag, hvis man har det svært med hierarkier, magt og autoriteter. På mandearbejdspladser forsøger man ikke at skjule, at nogen bestemmer mere end andre, og at nogen har større værdi.

”Og så skal man ikke tage fejl: Der er også mænd, der er håbløse at arbejde sammen med,” siger hun.

52 procent af kvinderne vil helst arbejde med en overvægt af mænd. Kun 37 procent af mændene foretrækker mænd, til gengæld er der flere mænd, der hverken foretrækker det ene eller andet.

”De rigtige drengedrenge opdager overhovedet ikke, at det er så kompliceret. Det er ligesom en hest med skyklapper. Der er helt blændet af, og de kan ikke afkode, hvad kvinderne har gang i. Derfor går mændene ikke så meget op i, hvem de arbejder med,” siger Karen Schultz.

Det spurgte vi om:

Hvis du skal vælge, vil du så helst arbejde sammen med en overvægt af mænd eller kvinder?    

Kvinder    16%
Mænd    44%
Ved ikke 40%

Kilde: Wilke for Avisen.dk. 556 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 65 år.