20201028-021339-L-1920x1920we
Kulturminister Joy Mogensen (S) beklager, at det har taget den tid, det har, at ændre en omdiskuteret støtteordning, hvor kunstnere har skullet fremlægge kontrakter, der viser aktiviteter, der ikke er blevet til noget i efteråret på grund af coronarestriktioner. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Efter kritik: Minister ændrer kunstneres coronahjælp

11. dec 2020, 06:38
Kunstnere skal ikke længere vise kontrakter på aktiviteter, der ikke blev til noget i efteråret.

Det bliver nemmere for landets kunstnere, der er hårdt presset af coronakrisen, at søge om støtte fra staten.

Det fortæller kulturminister Joy Mogensen (S) til Politiken, efter at særligt en hjælpeordning på hendes område har mødt kritik.

- Vi har arbejdet hele efteråret på at skabe overblik over, hvor det er, mange kunstnere og især musikere oplever, at ordningerne er svære at søge ind i.

- Den klarhed har vi nu, og derfor bliver vores kunststøtteordning nu revideret – også bagudrettet, siger hun til avisen.

Professionelle musikere, arkitekter, billedkunstnere, filmskabere, forfattere, designere og professionelle inden for scenekunst kan søge ordningen.

Da kunststøtteordningen blev forlænget ind i efteråret, blev reglerne skærpet. Det betød blandt andet, at ansøgere skulle fremvise kontrakter, der viser job, som ikke blev til noget på grund af coronarestriktionerne.

Den regel har mødt kritik fra blandt andet Dansk Musiker Forbund. De mener, at det er umuligt at fremlægge sådanne kontrakter for musikerne.

I modsætning til i begyndelsen af coronakrisen har musikerne nemlig ikke bookinger i kalenderen, og der er således ingen kontrakter at fremvise.

Natklubber har været lukket siden marts, festivaler blev aflyst, og gymnasie- og firmafester har der heller ikke været mange af.

For september og oktober er der 43 personer, der har fået støtte via hjælpepakken. Men nu ændres ordningen, så den kan omfatte flere.

Fra næste måned vil kunstnere både kunne søge kompensation på baggrund af aflyste kontrakter og på baggrund af en referenceperiode fra de seneste tre år, som kan bruges til at se en nedgang i indtægt.

Og man vil også kunne søge bagudrettet for perioden fra 1. september til 1. december.

- Netop fordi det kunstneriske arbejdsmarked er så komplekst, har det taget nogle måneder at få på plads. Så derfor kan man søge bagudrettet, siger Joy Mogensen til Ritzau.

Kulturministeren beklager, "at det har taget den tid, det har" at ændre ordningen.

Meldingen om den ændrede hjælpeordning bliver rost af Dansk Musiker Forbund.

- Vi er jo rigtig glade for ændringen. Vi har været i tæt dialog med politikerne, så vi er glade for, at de har lyttet til, hvad vi har sagt, siger formand Søs Nyengaard.

Selv om flere musikere nu vil kunne få hjælp fra kunststøtteordningen, så er der fortsat huller i hjælpepakkerne fra erhvervsministeriet, påpeger hun.

Hun opfordrer til, at ministeriet lader sig inspirere af løsningen med kompensation på baggrund af en referenceperiode i stedet for kun gennem kontrakter.

Også Foreningen af Danske Sceneinstruktører roser kulturministeriets ændring.

- Vi er glade for, at ministeren har udvidet muligheden for, hvordan man kan bevise sin manglende indtægt, siger formand Christoffer Berdal.

- For de job, vi får, kan være indgået via mundtlige aftaler. Det er meget fleksibelt, fordi vi bliver ansat fra opgave til opgave. Derfor er en fleksibel løsning mere optimal.

/ritzau/