Kronprins Frederik og dronning Margrethe er ikke enige om, hvorvidt klimaændringerne er menneskeskabte eller ej. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kronprins Frederik uenig med mor: Klimaforandringer er menneske­skabte

27. maj 2020, 17:07
Klimaforandringerne er menneskeskabte, mener kronprins Frederik modsat sin mor, dronning Margrethe.

Kronprins Frederik er uenig med sin mor, dronning Margrethe, når det kommer til klimaforandringer. Det skriver Politiken.

- Vi ved, at den dramatiske opvarmning af vores klima i de seneste årtier er forårsaget af menneskets adfærd og den måde, hvorpå vi har organiseret vores samfund, fastslog kronprins Frederik ifølge avisen i en tale onsdag.

LÆS OGSÅ: Støttepartier vil hæve dagpenge til 24.000 kroner: 'Folk er pissebange'

Dermed er kronprinsen uenig med dronning Margrethe, der vakte opsigt med et par markante udtalelser om klimaet i et interview i Politiken i april.

- Jamen, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabte – direkte – det er jeg ikke ganske overbevist om, sagde dronningen i den forbindelse til avisen.

Det skabte stor debat blandt både politikere og almindelige danskere. SF's klimaordfører Signe Munk kaldte udtalelserne for 'helt på månen,' mens kongehusekspert Søren Jakobsen kaldte dem både 'ukloge' og 'stupide'.

Kronprinsen Frederiks ord faldt ved åbningen af et webinar, der markerer det nye initiativ ’Green talks'. Det er organiseret af det offentligt-private partnerskab 'State of Green', som kronprinsen har været protektor for siden 2008.

Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen vurderer over for Politiken, at kronprinsens udtalelser skal ses mere som et udtryk for, at han er med på den grønne linje end en direkte replik til dronningens udtalelser.