Kritikken spirer: Regeringen sylter København

2. jul 2013, 06:00
Regeringen har stadig ikke som lovet i regeringsgrundlaget fremlagt en klar strategi for hovedstade. Ikke godt nok, mener flere.

Det koster arbejdspladser og vækst, at regeringen tøver med at fremlægge en samlet udviklingsstrategi for København.

Sådan lyder det fra arbejdsgivere og lønmodtagere, der bakker op om socialdemokraternes spidskandidat til regionsvalget, Sophie Hæstorp Andersen, der i skarpe vendinger kritiserer sin egen parti-og regeringsledelse for at svigte hovedstaden og dens rolle som vækstmotor.

Men også internt i socialdemokraterne møder de skarpe toner opbakning.

S-kritik breder sig

Borgmester i Herlev Thomas Gyldal (S) påpeger, at regeringen mangler at anerkende hovedstaden "som uomgængelig vækstmotor for Danmark."

"Hvis man vil noget med vækst herhjemme, så er man nødt til at have en ambitiøs strategi for udvikling i hovedstadsområdet," siger han.

"Vi har i mit parti en ledelse, som i høj grad har sit udgangspunkt i hovedstaden. Derfor kan der være en tendens til, at man ikke vil beskyldes for at være en københavner-regering. Og derfor gør sig meget umage for at undgå det. Det skal man holde op med," tilføjer Thomas Gyldal.

Chefer savner tydelighed

Fra arbejdgiverne lyder enslydende kritik af regeringen.

"Vi kan lige så godt se i øjnene, at potentialet for Danmark er størst i Ørestads-regionen. Dét skal vi selvfølgelig forfølge - også som regering," siger Søren Larsen, formand for DI Hovedstaden.

Samme kritik kommer fra underdirektør Niels Milling, der er ansvarlig for koordinering af Dansk Erhvervs regionale interesser.

"Vi kan se at væksten ikke bare i Danmark, men i hele verden koncentrerer sig om byerne," konstaterer han - og fortsætter med en direkte kritik af regeringens tøven med sin hovedstadsstrategi.

"Rettidighed er altid en dyd, så når man varsler noget, så skal man også eksekvere. For ellers sidder folk og afventer, at der skal ske et eller andet. Alene den afventen kan i sig selv sætte ting i bero. Hvis man melder sådan nogle ambitioner ud, så skal man også efterleve det," lyder det fra Niels Milling.

Samarbejde er nøglen - men regeringen bærer ansvar

Både Dansk Erhverv og DI understreger, at udviklingen i hovedstaden bør bæres frem af et samarbejde på tværs af offentlige aktører. Men regeringen bærer et særligt ansvar, lyder det.

"Jeg bakker op om mere engagement, der kan styrke regionens vækstpotentiale. Og en del af de engagement vil være en klar udmelding fra regeringen meget tydeligt om, hvilken vægt de ligger på regionen som vækstmotor for Danmark. Og hvad de vil gøre for at løfte det," siger Søren Larsen fra DI.

3F: Hjælp København med havnetunnel

Også lønmodtagerne i hovedstaden føler, at regeringen bør komme på banen.

"Det er vigtigt, at man anerkender København som den dynamo, der trækker resten af landet op," siger Bjarne Høpner, formand for 3F København.

Han efterlyser især løsninger på den stadig stigende trængsel, som stjæler tid fra hans 18.000 medlemmer hver eneste dag.

"Man mangler helt åbenlyst et opgør i forhold til at få lavet en ordentlig infrastruktur, så trafikken kan afvikles ordentlig," konstaterer han og efterlyser statslige penge til planerne om en havnetunnel.