Kritik: Ny lov kan give livsfarlige elbrande

12. feb 2014, 13:19
Regeringen vil sænke kravet til elarbejde og gøre det enklere og billigere at bygge nyt og reparere gammelt. Men elektrikerne og en ekspert advarer mod flere elulykker.

Det skal være hurtigere og billigere for boligejere at bygge nyt hus, eller få den gamle hybel fikset. Det er målet med et nyt lovforslag. Men forslaget, der skal forenkle el-arbejde i hjemmet, indebærer en øget risiko for blandt andet livsfarlige el-brande, lyder kritikken nu.

"Det farligste ved elektricitet er el-brande. Dem sker der i forvejen rigtig, rigtig mange af - mere end to om dagen - og det koster mere end ti menneskeliv hvert år. De fleste sker i private hjem," siger Jesper Sandberg, selvstændig konsulent og el-sikkerhedsekspert. Han har deltaget i en høring om det nye lovforslag.

El-forbundet: Lov kan få ulykkelige følger

Når et firma skal blåstemple en el-installation i private hjem, skal virksomheden være autoriseret.

Den person, der tjekker dine stikkontakter er i dag også uddannet til for eksempel at tjekke el-installationer på en boreplatform. Men det vil regeringen lave om på. Det skal ske ved at indføre en ny 'autorisation-light'. Det er en mindre autorisation, der er skræddersyet til eftersyn af el-installationer i private hjem.

Men den nye og mindre krævende autorisation tager ikke højde for de reelle kompetencer, det trods alt kræver at sikre elektriciteten i private hjem, mener Jesper Sandberg.

"Den nye autorisation er udtænkt ved et skrivebord, men den praktiske virkelighed er mere indviklet og kræver en bred viden," siger han.

I Dansk El-forbund mener man også, der er sikkerhedshuller i lovforslaget.

Vi har fremlagt vores synspunkter om manglerne omkring sikkerheden. Hvis forslaget får de ulykkelige følger, vi frygter, kan politikerne ikke bagefter komme og sige, at de ikke var blevet advaret og ikke vidste bedre," siger Jens-Olav Pedersen, næstformand i Dansk El-Forbund.

Dansk Byggeri: Spar 5.000 på dit køkken

På arbejdsgiversiden lyder der dog ikke samme kritiske røster. Dansk Byggeri har tillid til, at den nye autorisation er sikker og henviser til, at den er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen..

"Jeg læner mig op ad Sikkerhedsstyrelsen, samt erhvervsakademierne, der har lavet den nye autorisation," siger direktør Michael Nielsen.

Dansk Byggeri har udregnet, at lovforslaget vil føre til besparelser i byggeriet og kan komme den enkelte boligejer til gode.

Alene på opførsel af nye køkkener vil boligejere kunne spare 150-170 millioner kroner om året. Det svarer til 5.000 kroner for den enkelte forbruger.

Uenighed om besparelse

Men den udregning giver man ikke meget for i TEKNIQ, brancheforeningen for et par tusinde installatør-virksomheder.

"Det er der overhovedet ikke hold i," siger Niels Jørgen Hansen.

Besparelsen i byggeriet opstår ifølge Dansk Byggeri, når flere virksomheder med lovforslaget i hånden kan tilbyde en slags total-løsning, fordi de kan lade sig autorisere til også at efterse el-arbejdet.

Men det kan de allerede i dag, siger TEKNIQ.

"Den eneste ændring i det nye lovforslag er, at man sætter kompetencekravet til autorisation ned. Men det er ikke en besparelse i sig selv. Hvis der endelig er så meget at spare, så kan man bare få en fuld autorisation og gå i gang. Der ingen grund til at vente på lovforslaget," Niels Jørgen Hansen.