Kritik fra flere partier: Regeringen nøler med plan mod menneskehandel

20200610-124444-L-1920x1280we
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
11. jul. 2020 14.15
Plan for bekæmpelsen af menneskehandel og udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft er igen blevet udsat af regeringen. Ordførere efterlyser konkret handling.

Selvom regeringen flere gange har udtalt, at bekæmpelse af menneskehandel og udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft er højt prioriteret, er arbejdet med konkrete politiske forslag igen blevet udskudt.

Det skriver Fagbladet 3F.

I oktober 2019 nedsatte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) en ambitiøs, tværministeriel arbejdsgruppe, som har til formål at komme med forslag om, hvordan Danmark kan forbedre indsatsen mod menneskehandel.

Han udtalte tilbage i januar 2020, at han forventede, at arbejdsgruppen ville være klar med konkrete forslag i sommeren 2020.

Vi skriver nu juli måned, og det har fået beskæftigelsesordfører for Socialistisk Folkeparti, Karsten Hønge, til at spørge beskæftigelsesministeren, hvor langt arbejdsgruppen er kommet med rapporten.

Til det siger Peter Hummelgaard (S) i et svar til beskæftigelsesudvalget, at det endnu ikke er muligt at sige. Mogens Jensen, minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, siger ligeledes i et svar til ligestillingsudvalget, at rapporten først forventes færdig i slutningen af 2020.

- Det er simpelthen ikke godt nok, og jeg gider ikke høre flere undskyldninger. Der er ingen grund til at tvivle på regeringens gode vilje, men vi vil gerne meget snart have den vilje omsat til konkret handling, siger Karsten Hønge (SF).

Lars Løkkes VLAK-regering nedsatte i første omgang et udvalg, som skulle kigge på, hvad der kan gøres ved de store problemer.

Der nåede dog ikke at komme noget ud af det samarbejde, før der blev udskrevet valg, og Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen overtog regeringsposten og dermed også ansvaret for det særlige udvalg mod menneskehandel.

I oktober 2019 skrev Peter Hummelgaard (S) i et svar til Fagbladet 3F:

- Nu er det altså op til os i den nye regering at få gjort ord til handling. Vi vil ikke se stiltiende på, at sårbare arbejdstagere udnyttes for at skabe nem profit - det er helt grundlæggende imod, hvad denne regering står for.

Ord skulle gøres til handling, men handling har vi endnu ikke set meget af, siger Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti.

- Jeg tvivler på, at der kommer til at ske noget. Det er et tomt slag i luften, ligesom det var fra den tidligere VLAK-regering.

S-regeringens initiativ til en ambitiøs arbejdsgruppe kom i kølvandet på en række sager, som Fagbladet 3F har oprullet de seneste år:

Ofre for menneskehandel, der gjorde rent på skoler i Nordsjælland, byggede parcelhuse i Holbæk, kørte gods på danske landeveje og overnattede i baglokaler i kinesiske køkkener.

Senest er en skibsreder er blevet tiltalt for menneskehandel og brud for udlændingeloven, efter at to sømænd fra Ghana angiveligt i tre år har arbejdet under slavelignende forhold på hans fiskeskib i Thyborøn.

- Indsatsen mod menneskehandel har brug for at blive kigget efter i sømmene. Lænkerne ser anderledes ud i dag, end de gjorde i gamle dage, men det er stadig slaveri. Og når en hurtig profit er inden for rækkevidde, forsvinder al forsvarlighed og moral, siger Karsten Hønge (SF).

Det er blandt andet den tværministerielle arbejdsgruppes opgave at se på retsforfølgelse af bagmænd, ligesom der skal laves et servicetjek af myndighedssamarbejdet.

Victoria Velasquez, erhvervs- og beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, kalder det problematisk, hvis arbejdsgruppen ikke når at byde ind med konkrete tiltag inden Folketingets åbning i efteråret.

- Vi vil gerne bruge de konkrete forslag, når vi skal følge op på finansloven efter sommerferien. Vi skal blandt andet se på, om udlændingeloven skal skærpes, og da er det vigtigt, at anbefalingerne bliver taget med, siger hun.

Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), da han er på ferie. Ministeriet understreger dog, at de er i gang med et svar på Karsten Hønges spørgsmål til Folketinget.