Krisetrend: Chefer ansætter vennerne

7. mar 2013, 09:05
Jobcenteransatte oplever, at flere arbejdsgivere giver venner og familie førsteret til ledige stillinger. Ifølge ny analyse er det især kommuner, som fravælger åbenlyst kvalificerede ansøgere til fordel for arbejdsløse fra det private netværk

Personlige relationer trumfer et fedt CV eller den helt rigtige erfaring.

Hensynet til personer i den nære omgangskreds, som er røget ud i arbejdsløshed, står i stigende grad i vejen for idealet om, at det er den bedst kvalificerede, der får jobbet.

Sådan lyder en af konklusionerne i en ny analyse, som fagforeningen HK Kommunal har foretaget blandt medlemmer, der arbejder på jobcentre.

"Det er ingen hemmelighed, at netværk har stor betydning. Men det kan lugte lidt af nepotisme, når jobcenteransatte erfarer, at det i stigende grad er private relationer som påvirker ansættelser," siger Ilse Asmussen, der er formand for beskæftigelsesudvalget i HK Kommunal og ansat på Lejre Jobcenter.

Hensyn til familie og venner i første række

1.013 ansatte på jobcentre har medvirket i analysen fra HK Kommunal, som er fulgt op af 20 uddybende interviews.

Krisen og den høje arbejdsløshed betyder overordnet, at flere danskere skaffer sig job gennem netværk.

Men det har ifølge analysen fra HK Kommunal den uheldige bivirkning, at det er venner og bekendte frem for de mest kompetente, som bliver ansat.

"Krisen betyder, at det nære hensyn til venner og familie kommer før alt andet," er en jobcentermedarbejder citeret for at sige i analysen.

Det er dog ikke kun personlige sympatier, der får arbejdsgivere til at kaste snøren ud i omgangskredsen, når de har et ledigt job på hånden.

Høj arbejdsløshed betyder meterhøje bunker af ansøgninger, som ifølge HK-analysen også får mange arbejdsgivere til at foretrække netværket.

Chefer vil forhindre sociale tragedier

Ifølge professor Christian Albrekt Larsen fra Aalborg Universitet er betydningen af personlige forbindelser mindre på det danske arbejdsmarked end de fleste andre steder i verden.

Men det overrasker ham ikke, at familiære eller nære private forbindelser har en finger med i spillet i flere ansættelser under finanskrisen.

"Krisen styrker betydninger af stærke bånd, hvor nogle arbejdsgivere gennem ansættelser forsøger at forhindre det, de opfatter som en social tragedie. Og det er klart, at det står i modsætning til idealet om et åbent og velfungerende arbejdsmarked," siger forskeren, der har skrevet en bog om betydningen af netværk.

Flere jobcenter-medarbejdere påpeger ifølge HK-analysen, at især kommuner er slemme til at lade personlige forbindelser overskygge kvalifikationer.

"Åbenlyst kvalificerede ansøgere kommer ikke til samtale til job, der besættes af personer med tydeligt svagere kvalifikationer," lyder det i analysen.

Efterlader ledige desillusionerede

Netværksrekrutteringerne kan være en våd klud i ansigtet på arbejdsløse, der knokler med målrettede ansøgninger - men også for de jobrådgivere, der forsøger at skabe det bedste 'match' til en ledig stilling, mener Ilse Asmussen.

"Jeg tror desværre, at det efterlader nogen ledige lidt desillusionerede, hvis de ikke er så heldige at kende de rigtige mennesker" siger hun.

Brugen af netværk - i hvert fald det mere formelle af slagsen, har allerede indtaget en central rolle i debatten om en kommende reform af beskæftigelsessystemet.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ønsker at styrke den direkte jobformidling på jobcentrene, som ellers i en årrække har haft til opgave at hjælpe de ledige med at hjælpe sig selv.

Flere jobkonsulenter påpeger ifølge HK-analysen, at direkte jobformidling vil give bedre mulighed for "diskret intervention" over for kommuner, som lader personlige relationer påvirke ansættelser.

Nepotisme

 

  • 1.013 ansatte på jobcentre har medvirket i analysen fra HK Kommunal, som er fulgt op af 20 uddybende interviews.
  • Krisen og den høje arbejdsløshed betyder overordnet, at flere danskere skaffer sig job gennem netværk.
  • Men det har ifølge analysen fra HK Kommunal den uheldige bivirkning, at det er venner og bekendte frem for de mest kompetente, som bliver ansat.