Krisen giver boom i sager om alderschikane

15. jan 2012
Langt de fleste klager over ligebehandling på arbejdsmarkedet handler om alder.

Krisen får virksomheder til at fyre især ældre medarbejdere. Derfor handler langt de flest klager over ligebehandling på arbejdsmarkedet om alder.

Ligebehandlingsnævnet er i gang med at fintælle sagerne fra 2011 og tendensen er klar, fortæller Susanne Fischer, der er chefkonsulent i nævnet.

”Alder er noget af det, der fylder allermest og meget mere end tidligere,” siger Susanne Fischer, der er chefkonsulent i Ligebehandlingsnævnet.

60 ud af de 190 sager, som nævnet behandler lige nu, handler om aldersdistrimination på arbejdsmarkedet. Susanne Fischer mener, at stigningen især skyldes krisen.

Læs: 37-årig var for gammel som kontorelev

Den har nemlig både medført talrige fyringsrunder og gjort det langt sværere at finde nyt arbejde.

Føles legitimt at fyre ældre

Samme opfattelse har Mona Larsen, som er seniorforsker hos SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - hvor hun blandt andet forsker i ældre på arbejdsmarkedet.

”Det stigende antal sager hænger nok sammen med konjunkturerne. Samtidig kan det stadig blive opfattet som mere legitimt at fyre ældre medarbejdere,” siger Mona Larsen.

Mona Larsen henviser blandt andet til, at efterlønnen kan have gjort det lettere at prikke de ældre ud.

”Nogen siger, at vi skal have efterlønnen af hensyn til de ældre, der bliver diskrimineret – mens andre mener, at efterlønnen er en del af grunden til, at de ældre bliver diskrimineret, fordi man fyrer dem, der har et sikkerhedsnet i efterlønnen,” siger Mona Larsen.

Mangler retspraksis

En anden mulig årsag til de mange sager om diskrimination på grund alder er, at der stadig kan være uklart præcis hvornår, der er tale om diskrimination. Endelig kan problemerne også skyldes, at der er virksomheder, som ikke kender reglerne.

”Det viser sig blandt andet, når en virksomhed skriver som begrundelse for at afskedige en medarbejder, ”at han ikke er nogen vårhare”,” siger Susanne Fischer.

Simpelthen ikke lovligt

Derfor mener hun, at nævnet har en informationsopgave, når det kommer til reglerne for alder.

”Det er vigtigt at understrege, at alder simpelthen ikke er et lovligt hensyn, når man afskediger. Du må ikke fyre folk, fordi de er gamle,” siger Susanne Fischer.

Der kan komme endnu flere sager i fremtiden. Der er nemlig en del, der tyder på, at arbejde bliver en større del af seniorlivet fremover.

”De ældre er nok den mest indbyrdes forskellige gruppe på det danske arbejdsmarked, men der er en trend i tiden mod at arbejde længere. Så vi vil sandsynligvis se flere ældre blive på arbejdsmarkedet i fremtiden,” siger Mona Larsen.