René Gade (tv.) har valgt at melde sig ud af Alternativet. Her i folketingssalen med partileder Uffe Elbæk. Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix.

Krisen fortsætter: Profil melder sig ud af Alternativet

23. jul 2019
En af Alternativets mest kendte politikere, tidligere gruppeformand René Gade, har sagt farvel til partiet. Det har hele tiden været meningen, at jeg kun skulle være i politik i en kortere periode, siger han.

Den tidligere gruppeformand for Alternativet, René Gade, melder sig nu i rækken af profiler, som forlader Alternativet. Han genopstillede ikke ved Folketingsvalget i juni, hvor partiet gik stærkt tilbage og har nu valgt at melde sig helt ud af partiet:

- Da jeg stillede op i sin tid sagde jeg, at det var for en kortere periode. Jeg ville derefter evaluere om de ting, jeg havde været med til at lave var gode. En iltning kaldte jeg det – og det er det, jeg gør nu, siger René Gade, der har været en del af partiets absolutte inderkreds og en stærk profil i offentligheden.

- Da valget blev udskrevet, gav jeg Uffe Elbæk hånden og sagde tak for en god tid. I går skrev jeg så rundt, at jeg havde meldt mig ud, fordi jeg fortsat fik invitationer til arrangementer.

René Gade var en central del af arbejdet med at rydde op i det, flere af partiets ansatte på Christiansborg opfattede som et usundt arbejdsmiljø.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Da partiets daværende pressechef i en intern mail i foråret 2017 opfordrede partiets ansatte til at sende billeder af deres “pik i slap tilstand” til en såkaldt “dick-pic-collage” til homo-værtshuset Centralhjørnet i København, var René Gade således en skarp kritiker.

Ikke på grund af "festkulturen"

Senere kritiserede han, at partiets valgfest samme år skulle foregå på en bar, der normalt har både en sexgynge og et mørkerum, og han opfordrede sine folketingskolleger til at boykotte festen.

René Gade afviser, at de mange uheldige sager i Alternativet - herunder det flere ansatte oplevede som en krænkende ”festkultur” - har spillet ind på beslutningen.

- Det har været det mest fantastiske i mit arbejdsliv at være med i politik og med i Alternativet. Jeg skal ud og være iværksætter igen, og så er det vigtigt for mig at stå helt rent. Det kan være, jeg skal ind i politik igen, så jeg lukker ingen døre.

Ifølge Torsten Gejl, der er politisk talsperson for Alternativet i sommerperioden, fandt René Gade ud af, at den politiske kultur på Christiansborg ikke var ham allerede efter halvandet år i Folketinget:

- Han har valgt at tage et clean cut. Det er typisk René Gade, og det har jeg stor respekt for. Han vil altid have en plads i Alternativets Hall of Fame, siger Torsten Gejl.