Kriminelle unge bliver betonbaroner

27. mar 2011, 22:45
Fra fængselscelle til fast arbejde. Unge kriminelle på nippet til at ende i rockermiljøet bliver ansat som betonarbejdere i et nyt projekt i Aarhus. Flere steder i landet er man klar til at følge trop

Et nyt projekt i Aarhus får fat i unge på vej til en fremtid i den verserende bandekrig - og får dem ansat som betonarbejdere.

"Samfundet får nogle unge i arbejde, der ellers stod på kanten til at søge mod fællesskaber på kant med med loven. Det kan være HA eller andre voldelige grupperinger," siger Keld Hvalsø Nedergaard, der er leder af 'Projekt Fællesskab Med Perspektiv' i Aarhus.

Kriminelle egnet til betonbranchen

"Som betonarbejder skal man have masser af kraft og energi. Og de unge utilpassede besidder en masse muskler, der gør dem egnede til jobbet," siger Keld Hvalsøe Nedergaard.

Han uddyber, at det typisk er unge med masser af vitaminer, der mest brug for.

"Selv om de unge ofte har en kort lunte, der kan være udfordrende for hele sjakket, så er succesen på byggepladsen med til at give dem anerkendelse. De får noget at fortælle om. Det er et synligt erhverv. Deres fremtid bliver sikret," siger Keld Hvalsø Nedergaard.

Alligevel er det ikke alle, der kan klare presset på byggepladserne.

"Man må erkende, at der vil være fiaskoer. Jeg havde en ung, som var ude i et par timer. Så vidste han, at det ikke var det erhverv, han skulle arbejde i," siger Claus Hall, der matcher unge med sjakbajse i betonfaget fra sit kontor hos 3F i Aarhus.

Unge ud af misbrug

Det er ikke altid nemt at finde det rigtige match, men så bruger Claus Hall sin mavefornemmelse. En Rapkæftet ung skal have en byggeplads, der matcher hans tone, mener Claus Hall.

Og selv om ikke alle byggepladser er med på det nye tiltag, er der skabt et netværk på 20 mentorer til de unge, der er på en skæv glidebane. Så vidt er tre unge kommet i lære, to er i fast arbejde, og endnu 12 unge er der planlagt samtaler med.

"Det hjælper dem ud af misbrug, kriminalitet og fiaskoer. De kommer ud og føler, at de er noget værd. Det er jo det, der skal til for, at de er klar til at tage en uddannelse," siger Claus Hall.

Aarhus Kommune er piloter på projektet. Men lignende tiltag er på vej i Sønderborg og Høje-Taastrup.

Projektet

Fællesskab med perspektiv er et projekt, som den helhedsorienterede indsats i Aarhus (DHI) i samarbejde med blandt andet 3F står for.

Projektet skal få unge på kanten af kriminalitet i uddannelse og arbejde. Det sker ved at tilbyde praktik i byggebranchen.