Krig om Facebook truer

5. okt 2009
Må chefen udspionere dig på Facebook? Et opgør om chefers ret til at se private oplysninger om medarbejdere kan være undervejs.

Er du ven med din chef på Facebook? Sandsynligvis.

Det er et stigende antal danskere nemlig, formentlig flere hundrede tusind, vurderer Mikael Lemberg, der er ekspert i sociale medier.

Men venskaberne er årsag til heftig uenighed mellem arbejdsmarkedsparterne LO, der repræsenterer lønmodtagerne – og DA, der repræsenterer arbejdsgiverne.

For med Facebooks udbredelse har mange arbejdsgivere fået direkte adgang til at snage i private oplysninger om deres ansatte.

Tjekker private forhold

"Der er ingen tvivl om, at de i vid udstrækning tjekker medarbejdernes private forhold," siger Nikolaj Henum, kommunikationschef i rekrutteringsvirksomheden Adecco.

Men det er forkasteligt og i lodret strid med reglerne, mener Kim Brandt Jensen, der er advokat i LO.

”Medarbejderne har trods Facebooks eksistens en ufravigelig ret til privat integritet i forhold til sin arbejdsgiver,” siger Kim Brandt Jensen.

”Og uanset om det er chefen eller medarbejderen, der har inviteret til Facebook-venskabet, må arbejdsgiveren ikke bruge det til at rode i eksempelvis medarbejderens private fotos eller statusopdateringer,” siger han med henvisning til en overenskomstaftale mellem LO og DA om kontrolforanstaltninger.

"Bryder arbejdsgiveren medarbejderens ret til privatliv ved at rode rundt i en medarbejders private informationer, er det et klart brud på aftalen,” siger han.

"Det er knald i låget"

Flemming Dreesen, ansættelsesretschef i DA, er ikke enig.

”Det er noget vrøvl, udtryk for en syret tankegang og fuldstændigt knald i låget. Om igen,” opfordrer han.

”Den pågældende aftale vedrører slet ikke menneskelige relationer som dem, der findes på Facebook,” siger Flemming Dreesen.

Han mener ikke, at der findes regler, der kan forhindre chefer i ubegrænset at se oplysninger om ansatte på Facebook.

”Men ligesom det måske i nogle tilfælde kan være uklogt at vise sig frem offentligt som nøgenbader eller i en swingerklub, kan det være umådelig tåbeligt at indgå et chef-medarbejderforhold på Facebook.”

Både Flemming Dreesen og Kim Brandt Jensen, siger, at de med sindsro imødeser en eventuel fagretlig sag, der kan afgøre, om chefer må lure i ansattes private oplysninger på Facebook.

Det siger aftalen

Uddrag af den aftale, som ifølge LO forbyder chefer at rode i medarbejdernes Facebookprofiler:

"Kontrolforanstaltninger skal være sagligt begrundede i driftsmæssige årsager og have et fornuftigt formål; de må ikke være krænkende over for lønmodtagerne, og ikke forvolde dem tab eller nævneværdige ulemper."