Tæt på verden: Krig mod narko tabt og skyld i HIVsmitte

21. jul 2012
Kriminelt ikke at forhindre HIVsmitte og AIDSdød, når man med sikkerhed ved hvordan. Mange lande bør ændre politik overfor narkomani.

Narkokrigen skaber en pandemi af HIV-ofre. En ny rapport fordømmer krigen mod narko som forfejlet og anbefaler øjeblikkelige reformer. Kriminaliseringen af stofmisbrug er brændstof til et globalt sundhedsproblem.

Nogle lande har formået næsten helt at stoppe udbredelsen af HIV-virus som følge af stofmisbrug ved hjælp af adgang til sterile sprøjter, sikre steder at tage stoffer og heroin på recept.

Narkopolitik i lande som USA, Kina, Rusland og Thailand forårsager millioner af unødvendige infektioner og dødsfald fra AIDS blandt misbrugere og deres seksuelle partnere.

Verden har i dag 33 millioner HIV-smittede. Udenfor Afrika syd for Sahara skyldes en tredjedel af nye HIV-tilfælde sprøjtenarkomani.

Konference

Søndag indledes den Internationale AIDS konference i Washington D.C. I den anledning har Den Globale Kommission om Narkopolitik udgivet er rapport om narkokrigen.

Rapporten, der bærer navnene på seks tidligere præsidenter og flere internationale kendisser, fastslår, at ”hård undertrykkelse af narkomaner tvinger dem ned i undergrunden, hvor faren for smitte er høj, og væk fra sundhedstilbud.”

Kommissionen påpeger, at krigen imod narko i stor stil har fejlet i at begrænse tilgangen til hård narko. Produktionen af illegale opiater som heroin er steget 380 procent over de seneste årtier, og priser er faldet dramatisk.

Narkokrigen bidrager samtidig til væksten indenfor organiseret kriminalitet og vold.

Viden haves

Rapporten kalder det direkte kriminelt for lande ikke at iværksætte afprøvede og bevislige gode metoder til at nedbringe antallet af HIV-infektioner.

[pagebreak]Lande i Europa samt Australien behandler stofmisbrug som et sundhedsproblem, hvilket har medført, at nye infektioner blandt narkomaner er næsten ophørt ligesom forbyggelse af moder-til-barn smitte er til rådighed.

Modsat ignorerer lande som Kina, SA, Rusland og Thailand videnskabeligt baserede resultater med forfærdelige konsekvenser, hedder det.

I Rusland er en ud af hver hundrede voksne HIV-smittet. USAs kongres har endnu en gang blokeret for brug af statslige midler til udlevering af rene sprøjter mod indlevering af brugte.

Forslag

Regeringer verden over kan tage produktive skridt til at begrænse udbredelsen af HIV, hedder det. Blandt andet skal de ophøre med at arrestere og fængsle narkomaner, der ikke er til skade for andre.

Måden lande måler deres success for narkopolitik bør være nedgang i misbrug, færre dødsfald som følge af overdoser, mindre narkovold, færre fængslinger og mindre udbredelse af relaterede sygdomme.

Når det vides, at hårdhændet narkokontrol og for få penge til de tiltag, som virker, er den førende årsag til HIV-smitte i mange dele af verden, bør myndighederne reagere og handle hurtigt, hedder det.

Baggrund og video fra pressekonference

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.