Krifastøttet projekt hjælper kun believers

23. dec 2013, 12:10
Kristelig Fagbevægelse støtter gennem danske Viva Hondurashjælpeorganisationen Manos Extendidas, som missionerer og udelukkende hjælper unge, der bekender sig til kristendommen

Kristelige Fagbevægelse (Krifa) har økonomisk støttet et humanitært udviklingsprojekt, som udelukkende hjælper ’believers’ - unge, der bekender sig til den kristne tro.

Krifa støttede i perioden 2009-2011 den danske, kristne hjælpeorganisation Viva med et million-beløb. Blandt en række projekter samarbejder Viva lokalt indgående med og indsamler penge til den lokale, missionerende, evangeliske hjælpeorganisation Manos Extendidas Honduras

’Manos extendidas’ betyder ’udstrakte hænder’. Organisationen blev grundlagt tilbage i 1997 af den evangeliske præst Alvin Andersen, der oprindeligt stammer fra USA.

Hans organisation bedriver udelukkende kristent, missionerende hjælpearbejde i Honduras. Desuden yder Manos Extendidas Honduras kun hjælp til dem, der vælger at blive aktive, kristne troende.

Underviser fattige i den kristne tro

Dette bekræftes på Manos Extendidas Honduras' hjemmeside. Men det bekræftes også af blogindlæg skrevet af Krifa-ansatte, der besøgte Honduras i sommeren 2011.

I alt 17 medarbejdere i Krifa blev sendt til det mellemamerikanske land for at lave frivilligt arbejde for Viva – og de brugte også tiden til at arrangere en ungdomslejr for børnehjælpsbørn.

Læs: Krifa-folk laver bibeltime for børnhjemsbørn

De Krifa-ansatte besøgte også Manos Extendidas Honduras og dets grundlægger Alvin Anderson.

En Krifa-ansat beretter i et blogindlæg 29. juni 2011, at de dagen før møder Alvin Anderson i et maduddelingscenter for børn fra meget fattige familier, som Alvin og hans hjælpeorganisation har oprettet:

"Ud over mad til børnene sørger feedingcenteret for undervisning i den kristne tro og en basal skoleundervisning."

Bagefter besøger de udsendte Krifa-ansatte sammen med gadepræsten Alvin et ungdomsfængsel. Krifa-bloggeren beretter hjem:

Kun for "Believers"

"Alvin fortæller på vejen derud, at han i fængslet har organiseret undervisning til dem der er blevet "Believers", altså dem der har bekendt sig til kristendommen. Der undervises i den kristne tro men også i almindelige færdigheder (.....)."

Krifa-bloggeren beretter følelsesladet om mødet med fem af de ungdomskriminelle:

"Fem af børnene fortæller, hvad gud har betydet for dem i deres liv, hvordan han har gjort forskel, og givet dem noget at leve for."

En af drengene på 18 år fortæller ifølge Krifa-bloggeren, sådan her om sit møde med hjælpeorganisationen Manos Extendidas og Alvin:

"I fængslet havde han mødt Alvin og forstod nu, at først i fængslet var livet begyndt, et godt liv med gud. En gud som tilgiver og altid er der for en. (......). Man kunne mærke på ham at troen var stærk (.....)."

Ingen spørgsmål fra Krifa

Hverken bloggeren eller andre Krifa-ansatte stiller tilsyneladende spørgsmålstegn ved den missionerende og udvælgende metode.

Heller ikke, da Alvin ifølge bloggeren fortæller, at han og Manos Extendidas Honduras har planer om at lave et udslusningsprojekt for de unge fængslede honduranere. Men igen kun for de unge, der har valgt at blive 'believers':

"Alvin vil til den tid forsøge at hjælpe med et program, der kan hjælpe de unge "Believers" ud i verden."

Læs hele blog-indlægget fra den Krifa-ansatte her.

Folkekirkens Nødhjælp: Sådan gør vi ikke

Hjælp udelukkende til kristne er i strid med den Code of Conduct, som for eksempel Folkekirkens Nødhjælp arbejder efter. Danidas etiske regler forbyder også enhver form for religiøs diskrimination og religiøs mission i deres hjælpearbejde.

Får en hjælpeorganisation, herunder også kristne, missionerende organisationer, Danida-midler til et projekt, skal hjælpeorganisationen skrive under på, at man undlader kristen mission i forbindelse med det konkrete projekt.

Den kristne hjælpeorganisation Viva, som Krifa samarbejdede med, samarbejder intensivt med Manos Extendidas.

Viva har ligefrem oprettet en særlig støttegruppe i Danmark, der skal samle penge ind til Manos Extendidas. Støttegruppen oplyser om 'Manos Extendidas og deres fantastiske arbejde' og samler penge ind til den missionerende organisation.

Viva skaber kontakt til danske kirker

Viva-støttegruppen skaber ifølge Viva Impacts hjemmeside "relationer mellem Manos Extendidas og kirker i Danmark" og Vivas udsendte volontører "arbejder på Manos håndværker-støtte-konceptet".

Støttegruppen har også sørget for at samle penge ind, sådan at gadepræsten Alvin Andersen kunne komme til Danmark og live fortælle om Manos Extendidas' hjælpearbejde i Honduras.

Læs om Viva Impacts støttegruppe for Manos Extendidas Honduras her.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Krifas ledelse til denne artikel. Krifa-toppen har tidligere afviste at kommentere sagen over for Avisen.dk.