Krifachef om 3Faftale: Den er alt for dyr

10. okt 2013, 12:33
3Fs overenskomst skræmmer arbejdsgiverne væk, mener de kristeliges overenskomstchef Kurt Bech

”Den rapport kender jeg slet ikke.”

Sådan lyder det spontant fra Krifa-overenskomstchef Kurt Bech, da han bliver bedt om en kommentar til Aalborg Universitet-lektor Emmett Carakers forskningsresultater.

I rapporten ’Kristelig Fagforening og aftalesystemet’ konkluderer forskeren, at 3F’s overenskomst med Horesta rummer 'flere økonomiske fordele, færre liberale arbejdstidsbestemmelser og flere rettigheder' end de kristelige overenskomster på området.

Men det slår dog ikke Krifas overenskomstchef ud.

"Vi tænker i fleksibilitet"

”Der er ingen tvivl om, at vi tænker overenskomster på en anden måde, end 3F gør," siger Kurt Bech.

"Vi tilstræber en større grad af fleksibilitet, end 3F generelt gør i deres overenskomster. Det gør vi, fordi vi mener fleksibilitet er til gavn for begge parter. Fleksibilitet er ikke kun et arbejdsgiver-gode, det er lige så meget et lønmodtager-gode. Det er for eksempel et gode at kunne bytte vagter. Der er ingen virksomheder, der kan arbejde med 3F's overenskomst. Den er alt for dyr. Der er jo en grund til, at organisationsgraden kun er 25 procent på hotel- og restaurationsområdet," siger han.

Krifa erkender: Mindre til ufaglærte

Krifas overenskomstschef bekræfter, at 3F-overenskomsten for eksempel giver mere til ufaglærte:

”Men hvorfor i al verden skal en ufaglært have samme løn som en faglært? Skal vi ikke prøve at tilskønne vores ungdom en uddannelse. Det siger 3F i realiteten nej til. Det synes jeg er dybt forkert. Vores overenskomst siger, at man gerne må ansætte en ufaglært til en lavere løn end den faglærte. Det bon’er så ud til vores ulempe i den her rapport. Men jeg vil påstå, at det er 3F's overenskomst, der er helt galt afmarcheret her."

Har Krifa været dygtige nok til at forhandle gode overenskomster?

"Det ved jeg ikke. Jeg vil i al fald sige, at vi har genforhandlet overenskomsten med Kristelig Arbejdsgiverforening først på året. Og her er sket nogle forbedringer for kokkes mindsteløn og på pensionsbidraget. På begge de områder er vores overenskomst nu bedre end 3F's."

3F skræmmer arbejdsgiverne

”Når man ser på den måde, vi bliver målt på her i forsker-rapporten, ja, så er jeg slet ikke interesseret i at få en overenskomst, der er bedre end 3F's på hotel- og restaurationsområdet. 3F's overenskomst skræmmer arbejdsgiverne fra at tegne overenskomst. Normalt aftaler 3F en mindsteløn på 110-120 kroner, men for tjenere skal den være 140 kroner. Det synes jeg ser mærkeligt ud," siger Kurt Bech.