- Drop debatten om differentieret pensionsalder og giv derimod seniorpensionsordningen et ekstra skud penge, så det er en reel mulighed for samtlige nedslidte lønmodtagere at forlade arbejdsmarkedet med værdighed, skriver formand i Krifa Søren Fibiger Olesen. Foto: Pressefoto

Krifa-formand: Drop debatten om differentieret pensionsalder

20. nov 2019
Fra 1. januar 2020 indføres seniorpensionen, der giver seniorer ret til at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. Men ifølge regeringen skal der stadig findes en model for differentieret pensionsalder. Det møder kritik fra formand i Krifa Søren Fibiger Olesen.

- Det er (...) helt galimatias, når regeringen fortsat vil arbejde for tidlig tilbagetrækning til udvalgte grupper på arbejdsmarkedet. Man kan ikke putte mennesker i kasser – heller ikke i branchekasser. Den ene SOSU-assistent kan sagtens have mange gode år på arbejdsmarkedet endnu, mens den anden har brug for at takke af.

Det skriver formand i Krifa Søren Fibiger Olesen i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Efter måneders tovtrækkeri: Aftale om seniorpension på plads

Han roser derimod aftalen om seniorpension, der blev indgået mellem Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, og som også den nuværende socialdemokratiske regering stemte for.

Formanden lægger særligt vægt på, at tildelingen af seniorpensionen sker på baggrund af en lægelig vurdering, som Krifa i flere år selv har foreslået.

- For mennesker er forskellige, og det er vigtigt at se den enkelte i sådanne tilfælde, skriver Søren Fibiger Olesen endvidere.

Fakta om seniorpension

 Seniorer, der opfylder følgende betingelser, får ret til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet på seniorpension:

- Maksimalt 6 år til folkepension

- Langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet (20-25 års arbejde)

- Arbejdsevne på 15 timer om ugen eller mindre

- Seniorpension ydes med en sats, der svarer niveauet for førtidspension på 18.875 kr. pr. måned for enlige og 16.044 pr. måned for gifte/samlevende (2019)

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Drop debatten om differentieret pensionsalder

Søren Fibiger Olesen peger også på det såkaldte fastholdelsesfleksjob, der også er en del af aftalen om seniorpension. Med aftalen blev kravene for at blive ansat på fastholdelsesfleksjobordningen lempet i forhold til tidligere. Men han er i tvivl om, hvorvidt det egentlig tilgodeser seniorerne, fordi man med arbejdet ifølge formanden vinker farvel til en stor del af sin identitet. 

- Så drop debatten om differentieret pensionsalder og giv derimod seniorpensionsordningen et ekstra skud penge, så det er en reel mulighed for samtlige nedslidte lønmodtagere at forlade arbejdsmarkedet med værdighed. Jeg er slet ikke i tvivl om, at dét er løsningen, skriver formand i Krifa Søren Fibiger Olesen slutteligt.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmedicinere bejler til seniorpension: Man kan ikke komme udenom os