Foto: Pressefoto Krifa

Krifa-formand til 3F: Arbejdslivet skal ikke være en kamp

8. sep 2019

Forleden bragte A4 Nu et debatindlæg af Henning Overgaard, der er forbundssekretær i 3F. Her står der, at ”fagbevægelsen skal være nærværende og relevant i medlemmernes arbejdsliv – og samtidig slås på de bonede gulve.”

LÆS OGSÅ: Forbundssekretær: Fortid, nutid og fremtid

Her er det så bare, jeg spørger, hvordan man kan være relevant, nærværende og moderne og samtidig opfordre sine medlemmer til at slås? Hvordan kan man skabe et godt arbejdsmiljø, hvor kolleger med alle aldre og baggrunde har det godt med hinanden og deres leder, når de konstant skal stå med boksehandskerne på? Lever man et godt og afbalanceret arbejds- eller privatliv for den sags skyld, hvis man hele tiden skal være klar til kamp? Det tror jeg næppe.

Det er det syn på fagbevægelsen, som jeg kalder gammeldags. Hvordan skal vi f.eks. komme stress-problemet til livs, hvis der konstant bliver opfordret til kamp? Det er ikke just det, stressramte har brug for.

Henning Overgaard sammenligner også det at få individuel hjælp til dårlige arbejdsvilkår med at bede om et spaophold eller at bestille take-away. Hvordan i alverden skal vi være relevante i fremtiden, hvis attituden over for medlemmet er, at medlemmet skal ”smøge ærmerne op” og ”være klar til kamp,” når mennesket har det svært? Selv om medlemmet betaler flere tusinde kroner om året. Hvor længe tror Henning Overgaard, de kommende generationer vil finde sig i den behandling?

Jeg ved heller ikke, om det er Krifa, Henning Overgaard kalder højrefløjen. I så fald har han misforstået noget, for vi er netop ikke partipolitiske. Ej heller ”dagdrømmer vi om, at fagbevægelsen snart er fortid.” Tværtimod ønsker vi netop, at fagbevægelsen skal være relevant i mange år. Det er netop det, der er hele pointen med min opfordring.

Vi drømmer i Krifa om, at vi får en fagbevægelse, der tænker mennesket før faget. Hvor medlemmernes trivsel kommer før lysten til at slås. Og hvor fællesskab betyder, at vi står sammen om at bekæmpe store udfordringer, der ikke bliver håndteret gennem overenskomster – fx arbejdsrelateret stress og dårlig ledelse. I stedet for at bekæmpe hinanden. Ligesom vi gør i Krifa, når vi stiller vores forskning og stressværktøj til rådighed for alle danskere eller kvit og frit tager ud på arbejdspladser og arbejder med trivsel.