Tæt på verden: Kriblekrable mad er sund fornuft

15. maj 2013, 10:13
Der findes 1.900 forskellige arter insekter, der fungerer som menneskeføde. Men de er også gode for miljøet, økonomien og sundheden.

Insekter er rige på alle de gode ting, som mennesker, kæledyr og husdyr skal have for at leve. Så hvorfor ikke dyrke dem i mængder og bruge dem som foder og føde?

Tanken er på ingen måde fjern for flertallet af klodens befolkning, der allerede med glæde fortærer visse insekter. Det anslås, at to milliarder mennesker fortærer insekter.

FN’s fødevare og landbrugsorganisation, FAO, tager emnet op i en ny rapport. Rapporten indeholder et fantastisk katalog af muligheder. Under alle omstændigheder skal klodens befolkning bruge meget mere protein som den vokser og vokser.

Fødevaresikkerhed

Der er 1.900 arter at tage fat på, og de kan yngle særdeles heftigt i kontrollerede miljøer på spildprodukter til brug for ernæring. Det gælder fluer, græshopper, hvepse, bier, orme, larver, termitter … listen er nærmest endeløs.

Mange formerer sig i enorme antal, vokset lynhurtigt, og de kan fint leve af f.eks. human og animalsk afføring.

FAO-rapporten beskriver, at der i dag findes 80 forskellige arter græshopper, der fungerer som menneskeføde for blot at nævne en enkelt art. Eller hvad med den nigerianske delikatesse chokoladedyppede bier. Bi-avlere i Kina anses for virile, fordi de spiser biernes larver.

Sund fornuft

Insekter kan udmærket fungere som en form for husdyr, der afhængigt af art har lige så megen protein som kvæg. Der er masser af fibre og måske fedtstoffer.  For ikke at glemme enzymer, mineraler og vitaminer.

Ydermere bruger insekter betydeligt mindre vand og beslaglægger ikke enorme mængder jord. De er koldblodige og skal have mindre varme for at klare sig. Græshopper behøver 12 gange mindre foder end køer, fire gange mindre end får og kun halvt så meget som grise og fjerkræ for at producere samme mængde proteiner.

Set med miljøbriller på leverer kvæg meget større miljøskadelig gas (18 procent af totalen) end transportindustrien som helhed. Insektfarme er langt mere miljøvenlige og producerer heller ikke nær så meget amoniak og methan som grise og køer.

Opskrift

Hovedkraften bag rapporten og en kogebog med insektmad er hollænderen Arnold van Huis. Holland er i øvrigt center for studier at opdræt af insekter som industri.

Den britiske avis The Guardian har udvalg en opskrift på tortilla med græshopper. Indsaml 1.000 unge græshopper, de skal ligge i blød et døgn, derefter koges de og lægges til tørre.

Steg med løg, hvidløg, salt og citronsaft. Server ingrediensen i en tortilla med guacamole og chillisovs.

Og så er det god mad, der ikke feder. Se her i en FAO-video, hvor stor en delikatesse, nogle finder insekter.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.