Kravet stiger: HELT slut med smøger på jobbet

29. maj 2012
Et flertal af danskerne er klar til at forbyde rygning i arbejdstiden, viser ny undersøgelse. Men det er stadig en politisk tabersag, så derfor holder mange kommuner igen, vurderer ekspert.

Må rygere snuppe sig en smøg i løbet af arbejdsdagen, eller skal de gemme deres private last til efter fyraften?

Det spørgsmål udløser ophedet debat, hver gang en arbejdsplads lufter overvejelser om totalt rygeforbud i arbejdstiden.

Men ifølge en ny meningsmåling har chefer og politikere et flertal af danskerne i ryggen, hvis de beslutter at bandlyse røg på jobbet.

Nøjagtig halvdelen erklærer sig for et fuldstændigt rygeforbud, 11 procent er ligeglade, mens 38 procent støtter om om rygernes ret til en smøg i arbejdstiden.

Det viser en meningsmåling udført af Wilke for Avisen.dk.

Samfundsforsker Johannes Andersen mener, at resultatet bekræfter, at accepten af rygning er hastigt på nedadgående.

"For ti år siden ville de fleste nok mene, at det var et overgreb på rygerne. Både fordi, at der var flere rygere, men også fordi vi i mellemtiden er begyndt at betragte rygere som en slags afvigere," siger professoren fra Aalborg Universitet.

Senest har Avisen.dk i en række artikler sat fokus på den stigende forbudstrang i kommunerne.

Men i flere kommuner er planer om rygeforbud i arbejdstiden blevet aflyst efter ophedet politisk debat.

Selv om alle anerkender, at rygning er usundt, og de fleste ifølge meningsmålingen accepterer et rygeforbud, er det stadig en politisk tabersag, vurderer Johannes Andersen.

"Åbner man for diskussionen om rygning, åbner man samtidig for diskussionen om andre laster og usunde vaner. Derfor kommer det hurtigt til at fremstå som et korstog mod den personlige frihed," siger han.

Vanvittig udvikling

16 procent mener ifølge meningsmålingen, at rygeforbud i arbejdstiden er en fuldstændig vanvittig udvikling.

Det svarer nogenlunde til de 17 procent af befolkningen, som ifølge de seneste opgørelser ryger til dagligt.

Johannes Andersen vurderer, at den politiske berøringsangst over for strikse rygeregler også hænger sammen med, at man ikke ønsker at udfordre 17 procent af medarbejderne til at bryde reglerne.

"Med et slag ville et totalforbud gøre rygerne til en slags desperadoer. Og tænk en masse bøvl det ville give, hvis man skulle true med fyring, hver gang en medarbejder var blevet snuppet med en smøg bag cykelskuret," siger han.

Men ifølge Hjerteforeningen vil en del af problemet hurtigt løse sig selv. Et forbud mod rygning i arbejdstiden vurderes at få langt flere til også at kvitte smøgerne efter fyraften.

"Tre ud af fire rygere har forsøgt at holde op med at ryge, men uden held. Det viser, at der er et klart ønske hos mange rygere om at stoppe, hvorfor forbud mod rygning på arbejdspladsen kombineret med et effektivt og godt rygestoptilbud, forhåbentlig vil kunne hjælpe denne gruppe med at stoppe," siger afdelingschef Mads Hyldgaard.

En afstemning på DR's hjemmeside sender et endnu stærkere signal om danskernes holdning til rygeforbud. Her svarer 65 procent ja til, at det er en god ide at forbyde rygning på arbejdspladsen, mens kun 32 procent svarer nej. Ved redaktionens slutning havde 5.370 medvirket i afstemningen.

Undersøgelsen

 

"Flere arbejdspladser indfører totalforbud mod rygning i arbejdstiden, så ingen må ryge i arbejdstiden - hverken indendørs eller udendørs. Hvad mener du om det?"

 

  • Det manglede bare: 14 procent
  • Det er okay: 36 procent
  • Jeg er ligeglad: 11 procent
  • Det er lige strengt nok: 22 procent
  • Det er en fuldstændig vanvittig udvikling: 16 procent
  • Ved ikke: 1 procent

 

Kilde: Wilke for Avisen.dk. 408 adspurgte