Krav: Virksomheder skal betale for kontrol

16. jan 2011
LO: Virksomheder skal selv betale for Arbejdstilsynets kontrolbesøg. Tillid er ikke nok. Der skal være mere kontrol.

Virksomheder med dårligt arbejdsmiljø skal presses - og selv betale for Arbejdstilsynets kontrolbesøg, hvis de dumper første besøg.

Det mener LO, der er utilfredse med et regeringsudspil, der lægger op til flere stikprøvebesøg i stedet for generel kontrol.

Der er stillet forslag om såkaldte risikobaserede tilsyn fremover.

Det betyder, at de formodede værste arbejdsmiljøsyndere skal have flere og grundigere besøg, mens alle andre virksomheder kan nøjes med stikprøvebaserede tilsyn.

"De virksomheder, der ikke kan finde ud af det, må selv betale," siger Ejnar K. Holst, sekretær i LO.

Millioner til Arbejdstilsynet

LO vurderer, at Arbejdstilsynet ville få tilført op til 144 millioner kroner, hvis virksomhederne fremover får en ekstra regning for kontrolbesøgene. Dermed vil der være rigeligt med penge til en gennemgående kontrolindsats.

"Alle virksomheder skal have et fast tilsyn inden for en given periode. Det er den eneste måde, vi kan sikre et ordentligt arbejdsmiljø. Tillid er ikke nok, vi skal have mere kontrol," mener Ejnar K. Holst.

I Dansk Industri ryster fagleder Anders Just Pedersen på hovedet af LOs forslag.

Arbejdstilsynets kontrolbesøg er finansieret via virksomhedernes skatter. Derfor betaler alle virksomheder allerede til Arbejdstilsynet. Derfor mener Dansk Industri heller ikke, at virksomhederne skal stå med regningen.

"Det er en dårlig ide. Virksomhederne har allerede betalt en gang, og det skal de ikke gøre to gange," siger Anders Just Pedersen.