Krav til EU: Få fat i smedes ødelagte hænder

29. okt 2013, 11:20
Ole Christensen, der er medlem af EUParlamentet, vil have opklaret, hvorfor der er færre krav til varedeklarationen på smøreolie end på hårbalsam.

EU-Kommissionen skal svare på, hvorfor metalarbejdere er tvunget til at stå med hænderne i kemikalier, de ikke aner noget om.

Medlem af Europa-Parlamentet Ole Christensen (S), vil stille spørgsmål til kommissionen. Han vil vide, hvorfor der er strengere krav til varedeklarationen på hårbalsam end på de smøremidler, metalarbejdere er tvunget til at stå med hænderne i.

”Jeg har tidligere taget hudsygdommene indenfor frisørfaget op. Hvis metalarbejdere er dårligere stillet, fordi reglerne om varedeklarationer er ringere, så skal det frem,” siger Ole Christensen.

Spørgsmålet er aktuelt, fordi et stigende antal smede, maskinarbejdere, mekanikere og låsesmede er plaget af eksem. Eksem har de fået af de stoffer, de har kontakt med på jobbet.

Hudsygdomme koster EU-lande fem milliarder om året

Eksemen tvinger dem i værste fald helt ud af industrien, fordi stofferne også findes andre i andre brancher.

Alligevel skal producenter af for eksempel smøre-kølemidler, bilvoks, smøreolie og mange andre stoffer, ikke opgive alt, hvad der er i produkterne. De skal kun oplyse om kemikalier i produkterne, hvis mængden overstiger en minimumsgrænse, og hvis de er klassificeret som farlige.

Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur har opgjort hudsygdomme, der skyldes jobbet, som den næsthyppigste skade på arbejdsmarkedet.  I 2008 vurderede agenturet, at udgifterne i EU i alt til arbejdsrelaterede hudsygdomme var fem milliarder.