KV 13: Krav på valgdagen: Ledige skal have det bedre

19. nov 2013, 04:00
Skru ned for sanktioner og op for uddannelse. Det siger byrådskandidaterne i de 10 danske byer med flest arbejdsløse ifølge ny undersøgelse. Men faktisk er der lagt op til skarpere sanktioner mod arbejdsløse kort efter kommunalvalget.

Sæt flere arbejdsløse på skolebænken og hold op med at straffe dem.

Sådan lyder det fra et flertal af byrådskandidaterne, der er opstillet i de 10 danske kommuner, hvor arbejdsløsheden er højest. Det viser en undersøgelse, som Avisen.dk har lavet.

71 procent af lokalpolitikerne i de ledighedsramte kommuner fremhæver uddannelse som nøglen til at knække ledighedskurven. Samtidig mener 41 procent, at der skal skrues ned for de sanktioner, som rammer arbejdsløse, hvis de glemmer et møde eller afviser aktivering.

Ishøj topper listen med over 10 procent arbejdsløse målt i forhold til arbejdsstyrken. Mange er ufaglærte, og derfor er uddannelse den eneste vej frem, siger borgmester Ole Bjørstorp (S).

"Hos os handler debatten ikke så meget om, hvor de ufaglærte skal komme i job. For arbejdspladserne findes ikke. De skal først på igennem et uddannelsesforløb. Og det kan vi hjælpe dem med," siger han.

Konservativ: Gulerod frem for pisk

347 har medvirket i undersøgelsen, som Avisen.dk har udsendt til 755 kandidater fra alle de landspolitiske partier.

Her peger flest kommunalpolitikere - uafhængigt af deres partifarve - på, at ledige skal have mere uddannelse, hvis kommunen skal have held til at sænke arbejdsløsheden, mens aktivering, virksomhedspraktik, jobrotation og støtte til erhvervslivet får mindre opbakning.

På minus-listen peger flest kandidater på de sanktioner, som bruges til at presse ledige, hvis de for eksempel glemmer et møde på jobcentret eller siger nej til aktivering.

I Guldborgsund Kommune på Lolland-Falster har 5,6 procent af de arbejdsparate borgere ikke noget at rive i.

Det konservative byrådsmedlem Bent Jørgensen er én af de kandidater, der i undersøgelsen har erklæret sig som modstander af sanktioner.

"Jeg vil ikke afvise, at det for nogen kan være nødvendigt at presse lidt ekstra på ved hjælp af sanktioner. Men grundlæggende kommer man længst med motivation," siger Bent Jørgensen, der har siddet i byrådet i 27 år.

I andet kvartal i år er over hver fjerde jobklare kontanthjælpsmodtager i Guldborgsund løbet ind i en 'dummebøde' på jobcentret, viser tal fra Jobindsats.dk.

Skrappe regler efter nyår

Efter nytår træder nye regler i kraft, som vil skærpe brugen af sanktioner over for arbejdsløse på kontanthjælp yderligere.

Den udsigt er Bent Jørgensen ikke begejstret for.

"Man skal ikke udelukkende fokusere på sanktioner. Det hjælper ikke noget, at vi sender en negativ borger ud på en arbejdsplads, så går der jo 14 dage, før han står nede på jobcentret igen," siger han.

Regeringen har siden sin tiltrædelse i 2011 skabt større fokus på uddannelse af ledige.

Men ifølge hovedforbundet LO, som repræsenterer de fleste ufaglærte og faglærte lønmodtagere, er der stadig stor afstand mellem den landspolitiske dagsorden og den praktiske virkelighed ude på kommunernes jobcentre.

"Vi ligger stadig og slæber rundt på et uddannelses-fjendsk beskæftigelsessystem. Derfor er det meget positivt, at kandidaterne kan se, at det er en fornuftig vej at gå," siger forbundssekretær Ejner K. Holst.

Både brugen af uddannelse og sanktioner indgår i den reform af beskæftigelsessystemet, som regeringen ventes at tage hul på til næste år.

Undersøgelsen

Spørgeskemaundersøgelsen er udsendt i uge 46 til 755 byrådskandidater fra landsdækkende partier, som stiller på til kommunalvalget i de 10 danske kommuner med højest arbejdsløshed.

 

347 har svaret. Svarene fordeler sig nogenlunde jævnt på partier.

 

"Hvilke beskæftigelsesfremmende tiltag skal der mere af for at sænke ledigheden i din kommune?" (flere svar muligt)


 • Aktivering - 24 %
 • Uddannelse af ledige - 71 pct.
 • Sanktioner over for ledige - 8 %
 • Mere jobrotation - 29 %
 • Flere i løntilskud - 8 %
 • Flere i virksomhedspraktik - 37 %
 • Styrkelse af erhvervslivet - 50 %
 • Ingen af ovenstående - 4 %

 

"Hvilke beskæftigelsesfremmende tiltag skal der mindre af i din kommune?" (flere svar muligt)

 

 • Aktivering af ledige - 23 %
 • Uddannelse af ledige - 2 %
 • Sanktioner over for ledige - 41 %
 • Jobrotation - 13 %
 • Løntilskud - 23 %
 • Virksomhedspraktik - 10 %
 • Støtte til erhvervslivet - 15 %
 • Ingen af ovenstående - 24 %

 

De 10 kommuner er: Ishøj, Lolland, Albertslund, Brøndby, Høje-Taastrup, København, Odense, Langeland, Slagelse, Guldborgsund.