Tæt på verden: Krav om lempeligere regler for abort

23. aug 2013
Repræsentanter for hele Sydamerika enige om, at regionens abortregler skal slækkes. I flere lande er abort totalt forbudt.

Repræsentanter fra 38 lande i Sydamerika og Caribien og et væld af private organisationer har været samlet i Uruguay for sammen at kræve mindre stramme regler imod abort. Regionen har nogle af klodens hårdeste restriktioner imod kvinders ret til selv at bestemmelse.

I sig selv opnår den såkaldte Montevideo Consensus on Population and Development ikke andet end en lang resolution, der opfordrer landene i regionen til at ændre regler, strategier og politiske holdninger til gavn for kvinders og pigers sundhed.

Initiativer, arrangeret af FN og Uruguay, handler ikke kun om at få lettere adgang til abort. Det handler også om at skabe ordnede forhold for kvinder i de lande, hvor svangerskabsafbrydelse er lovlig, men hvor klinikker ikke er tilgængelige eller sikre.

Forbud og mere forbud

I det meste af Sydamerika med undtagelse af Cuba, Mexico City og Uruguay er abort i et svangerskabs første 12 uger forbudt med mindre særlige forhold gør sig gældende. I Nicaragua, El Salvador, Chile og Den Dominikanske Republik er der totalt forbud.

Svangerskab og dets følger er et alvorligt sundhedsemne, der udover de 38 lande også tiltrak 24 regionale organer og 240 private organisationer, skriver IPS News. Enigheden om at opfordre til at slække på restriktionerne skabte stor glæde blandt aktivister for kvinders selvbestemmelse.

Et skridt

Konferencen skabte enighed om hele 120 forskellige anbefalinger, der vil blive forelagt FNs generalforsamling, når dens kommission om befolkning og udvikling mødes i efteråret. Et af de mange emner i anbefalingerne er at få religion adskilt fra statsadminsitration.

Alle er og var enige om, at nationer må respektere kvinders menneskerettigheder på dette felt og i øvrigt investere i at forhindre uønskede svangerskaber gennem uddannelse og etablering af klinikker.

I øvrigt anser de mange latinamerikanske deltagere reproduktive rettigheder som forhold adskilt fra seksuelle rettigheder.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.