Krav om Bedstes første sygedag

24. aug 2010
Hver femte ønsker betalt fridag, når deres forældre bliver syge. Ældre Sagen vil indføre Bedstes første sygedag.

Det er ikke kun syge børn, der skal holde os hjemme fra arbejde - også de gamle med skrantende helbred bør udløse en automatisk fridag.

Sådan har hver femte dansker det, ifølge en rundspørge foretaget af analyseinstituttet Yougov Zapera for Codan Forsikring. 19 procent ser en fridag til pleje af syge forældre som en af de tre mest attraktive personalegoder.

Naturligvis, siger professor Frede Olesen.

"Med den samfundsudvikling vi har, hvor begge parter i et forhold arbejder ude, kan det være svært bare at tage fri til at passe sine syge forældre. Derfor er det naturligt, at man ønsker sig den mulighed," siger Frede Olesen, der har forsket i sundhed og sygdom på Aarhus Universitet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Læs også: Det var hårdt at passe mor

Ældrerådet: Indfør Bedstes første sygedag

Der er kommet flere ældre, og kvaliteten i ældreplejen er faldet. Derfor er behovet for fri til for at tage sig af syge forældre stigende, lyder det fra Ældre Sagen.

Derfor har foreningen sat et politisk mål om at få indført 'Bedstes første sygedag' - altså en betalt fridag, når en ældre pårørende har brug for hjælp.

”Det gør en stor forskel, at man som medarbejder på en arbejdsplads legitimt og åbent kan tage fri for eksempelvis at hjælpe sin mor på hospitalet – især i dag, hvor kommunerne forventer, at de pårørende deltager aktivt i hjemmeplejen,” siger arbejdsmarkedskonsulent i Ældre Sagen, Peter Halkjær.

Ingen hjælp fra politikere eller fagforeninger

I 2007 anbefalede regeringens Familie- og Arbejdslivskommission rent faktisk at indføre en sådan dag.

Der er imidlertid intet gjort fra hverken regeringen eller fagforeningerne. Overenskomsterne indeholder stadig ingen rettigheder i forbindelse med sygdom hos svage forældre.

"Der er helt sikkert et behov for mere fleksible muligheder i forbindelse med sygdom i familien, men det har ikke stået øverst på dagsordenen for os de sidste år - det hele har handlet om at redde arbejdspladser," siger familiepolitisk konsulent i 3F, Peter Hamborg Faarbæk

Det rammer ud over de demente

Behovet er særligt stort hos pårørende til ældre demente, som ofte har brug for hjælp, mener Alzheimerforeningen.

"Det fylder meget hos de pårørende, der ringer ind. Mange føler sig presset til at melde sig syge, når deres demente mor skal på hospitalet eller er forsvundet, og de skal hjælpe med at finde hende," siger Else Hansen, der er telefonrådgiver på Demenslinien.