Krav: Minister skal stoppe kursussvindel

18. apr 2011
Politikere er enige om, at svindel med AMUmidler skal kulegraves

AMU-kurser skal opkvalificere den danske arbejdsstyrke. Derfor betaler staten årligt 2,3 milliarder kroner til ordningen. Men de penge er dårligt givet ud, for private svindlere udnytter systemet og svindler med kurser.

Nu kræver oppositionen på Christiansborg handling.

"Snyd skal stoppes øjeblikkeligt. Det interessante er, at svindlen foregår i private firmaer. Og i privatiseringens hellige navn har alle fået lov til at overtage de her kurser. Det må stoppes nu," siger Bjarne Lausten (A)

Han indkalder nu undervisningsminister, Troels Lund Poulsen (V), til samråd i sagen. Også SF anerkender store problemer med AMU-systemet.

"Vi har gravet i området før og fundet eksempler på folk, der var på det samme svejsekursus otte gange. Det er fuldstændig uacceptabelt. Vi støtter en kulegravning af hele AMU-området," siger Nanna Westerby, der er uddannelsesordfører for SF.

Både SF og Socialdemokraterne synes, det er ærgerligt, at der foregår svindel, for AMU-opkvalificering er en rigtig god ting.

Det mener Konservative også. Men partiet er ikke klar til at gå lige så drastisk til værks, som Socialdemokraterne ønsker det.

"Vi har været bekendt med, at der foregår snyd. Det er vi opmærksomme på. Men det er vigtigt ikke at smadre AMU-systemet fuldstændigt, for det er som udgangspunkt godt. Derfor er vi i gang med internt at drøfte, hvad vi gør ved det her," siger Charlotte Dyremose, der er uddannelsesordfører for Konservative.

De drøftelser har endnu ingen afslutningsdato, men undervisningsministeren har tidligere annonceret, at han ønsker en kulegravning af hele AMU-området for at afdække svindel.