Krav: Giv forældrene de 83 mio. kroner

24. sep 2009
Ferieloven skal ændres. Det kræver oppositionen, der er utilfredse med hul i ferieloven der betyder at kvinder og mænd på barsel i år taber 83 millioner i feriepenge.

Fremover skal barsel ikke koste dig tusindvis af kroner i tabte feriepenge.

Det mener SF, Socialdemokraterne, Radikale og Enhedslisten, der kræver, at beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) får ændret ferieloven.

Et hul i ferieloven betyder ellers, at kvinder og mænd på barsel i år mister 83 millioner i feriedagpenge, fordi deres feriepenge beregnes ud fra deres dagpenge. Havde de været syge, havde de fået feriepenge beregnet ud efter deres normale løn.

Arbejdsmarkedsordfører for SF Eigil Andersen har stillet spørgsmål til beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V). Han vil vide, om hun indkalder arbejdsmarkedets parter med henblik på at ændre ferieloven.

"Desuden tager vi initiativ til, at der bliver stillet et lovforslag. Det her er åbenlyst urimeligt og ligestillingsmæssigt helt ude i skoven. Jeg er syv spørgsmålstegn over, hvordan det kan være sådan," siger Eigil Andersen.

Ligestillingsordfører for Radikale Venstre, Lone Dybkjær, bakker op, og vil stille spørgsmål til, om Inger Støjberg selv har tænkt sig at ændre loven.

"Ellers fremsætter vi forslag. Loven er helt urimelig, og det hul skal bare lukkes," siger Lone Dybkjær.

Hullet i ferieloven rammer timelønnede, vikarer og lønmodtagere, der skifter job samme år, som de kommer tilbage efter barsel.

"Det er en ny problemstilling for mig, og nu kigger vi på det," siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg, der ikke har andre kommentarer til sagen.

Heller ikke Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg ønsker at udtale sig eller kommentere 3Fs beskyldninger om indirekte diskrimination.

Både arbejdsmarkedsordførerne for Dansk Folkeparti og Konservative vil ikke gå mere ind i sagen, fordi 3F leder efter egnede sager for at starte en retssag mod beskæftigelsesministeren.

Knud Kristensen (K) mener dog, at vi har et godt robust system, som det er.

"Det er helt uforskyldt, når man bliver syg, mens barsel er en mere frit valgt situation i de fleste tilfælde. Der er heller ikke tale om forskelsbehandling, da barselsorloven frit kan deles mellem mor og far.

Livets prioriteringer har omkostninger og for mig at se så er det en lille omkostning, og for gennemsnitsfamilien, er det to gange i livet," siger Knud Kristensen.