Krav: Af med striberne ud på gaden!

23. apr 2010
Af med striberne og ud på gaden, lyder det fra flere sider i dansk politi.

Dansk politi kæmper med et ledelsesproblem.

Der er simpelthen for mange chefer.

Sådan lyder meldingen fra flere sider i dansk politi. Derfor opfordres Rigspolitiet nu til at skære i antallet af politiledere og i stedet sende flere betjente på gaden.

Midt- og Vestjyllands Politikreds er geografisk Danmarks største kreds. Men når det handler om chefer, er der til gengæld ikke mange meter imellem dem.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det fastslår Jørgen Kristian Fisker, der er formand for kredsens politiforening.

"Det er hele ledelsespyramiden, der skal strammes op på. Det er den erfaring, vi har gjort os efter tre år med den nye politireform. Vi skal have færre ledere. Men de skal have stærkere kompetencer indenfor personaleledelse. De skal fremover blive bedre til at udvikle medarbejdere," siger han.

Derfor er Midt- og Vestjyllands Politikreds netop nu i gang med at sætte tal på antallet af chefer, der i fremtiden skal skæres væk.

"Der er behov for en markant ændring. Det handler om at frigøre ressourcerne, så vi er klædt på til at løse fremtidens politiopgaver. Vi vil gerne udbygge med flere betjente på gaden og flere kompetente efterforskere, der har fingrene nede i opgaverne," siger Jørgen Kristian Fisker.

Nedlæg chefstriberne

Hos Københavns Vestegnens Politi kan der også spares på chefstriberne.

Her er der ansat 18 politikommissærer og 40 vicepolitikommissærer til at lede og fordele arbejdet for 625 medarbejdere.

Og de to typer chefstillinger kan med fordel samles i en, fastslår Jørgen Jensen, der er formand for Vestegnens Politiforening.

"Det vil bestemt ikke have nogen negativ effekt at lægge to de ledelseslag sammen i én stilling. Det er en meget fornuftig overvejelse," siger han.

I forbindelse med politireformens vedtagelse i 2007, blev der skåret ned i antallet af chefer i dansk politi, da man gik fra 54 til 12 politikredse. Et af reformens mål var også at sikre en mere effektiv ledelse af det daglige politiarbejde.

Politireform ramte forbi

Men der er altså stadig for mange chefer i politiet.

Det er formanden for Politiforbundet, Peter Ibsen enig i.

"Der er ikke blevet ramt helt rigtigt i forhold til antallet af chefer i dansk politi. Der er for mange af dem. Det må vi konstatere her tre år efter, at politireformen blev vedtaget," siger Peter Ibsen.

Og det skal der gøres noget ved, mener politiformanden.

"Pengene kan bruges langt bedre, så vi får flere betjente på gaden og færre chefer bag skrivebordene," siger Peter Ibsen.

Men det er ikke kun blandt de politiuddannede chefer, der kan spares jobnumre, fastslår Politiforbundets formand.

Erhvervsliv havde sagt nej

Som en del af politireformen blev der oprettet 12 stillinger som vicepolitidirektører i de nye storkredse. De skulle fremover være ansvarlige for de enkelte kredses økonomistyring.

Læs også: Politireformens bagmand er enig

Men det blev jurister og ikke økonomer, der blev ansat i de stillinger. Nemlig de 12 jurister, der inden reformen havde haft titler som politimestre og vicepolitimestre.

Og det var en fejl, ifølge Politiforbundets formand, Peter Ibsen.

"Det ville aldrig være foregået i det private erhvervsliv. Der var en gruppe ledere, der var i overskud, og så får de en stilling, som de ikke har specielle forudsætninger til. Det, der var brug for, var da økonomer i de stillinger."

Politiforbundet har allerede for fire måneder siden taget kontakt til rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og anbefalet ham at slanke i antallet af chefer i dansk politi. Men de har indtil videre ikke fået nogen tilbagemelding.