Dan Henriksen er dødeligt syg af kræft efter at have arbejdet i en asbestramt bygning. Han mener ikke, at politikerne tager problemet med det giftige byggemateriale alvorligt.

Kræftramt håndværker med opsang til politikerne: "Det er noget svineri"

30. jun 2019
Dan Henriksen er dødeligt syg af kræft efter at have været udsat for asbest på jobbet. Han er rasende over, at politikerne ifølge ham ikke tager truslen fra det giftige byggemateriale alvorligt.

Da blikkenslagerlærlingen Dan Henriksen for snart 20 år siden blev sendt ind for at renovere et gammelt kursuscenter, havde han ingen anelse om, hvilke konsekvenser det ville få for ham. 

Den gamle bygning var nemlig fyldt med det giftige byggemateriale asbest, der har gjort, at den 43-årige VVS'er i dag er dødeligt syg af lungehindekræft. 

Asbesten blev først opdaget, da Dan Henriksen og hans kolleger var færdige med deres arbejde. Derfor mener han, at politikerne hurtigst muligt bør gøre det lovpligtigt, at ældre bygninger skal undersøges for asbest, før man begynder at arbejde på dem. 

- Lige nu gør politikerne intet, og det gør, at flere og flere håndværkere havner i samme situation som mig. Politikerne kender til problemet, men vender ryggen til det, og jeg synes ærligt talt, at det er noget svineri, siger Dan Henriksen til A4 Nu. 

Et halvt år tilbage

Ifølge Kræftens Bekæmpelse fører asbest til op mod 400 nye tilfælde af kræft hvert år. Hvis man bliver ramt af kræft efter at have været udsat for asbest, dør man ofte indenfor få år. 

Det kan også blive tilfældet for Dan Henriksen. Han fik konstateret kræft i 2016, og lægerne vurderer, at han har et halvt år tilbage at leve i.

- Lige nu er der ingen krav om, at man skal undersøge noget som helst, og det koster menneskeliv. Jeg ved godt, at man ikke kan fjerne det hele på en gang, men der burde være en lov om, at det skal skrives ned, hvis der er asbest, så folk kan holde sig væk, siger den 46-årige håndværker. 

Ikke fortid 

Siden 1986 har det været ulovligt at bruge asbest som byggemateriale i Danmark. Men det giftige stof findes stadig i mange gamle bygninger, og derfor bliver håndværkere stadig udsat for det, når de arbejder på gamle bygninger. 

- Der er en opfattelse af, at problemerne med asbest er fortid, fordi man ikke må bygge med det mere. Men det er ikke fortid. Folk bliver syge og dør af det i dag, og det vil de også gøre i fremtiden, hvis politikerne ikke griber ind, siger Dan Henriksen. 

Indtil reglerne for asbest bliver ændret, har han ét råd til sine håndværker-kollegaer. 

- Hvis I er det mindste i tvivl, så kom ud derfra og få nogen til at lave en undersøgelse. Lad være med at tage nogle chancer og tænke, at det nok skal gå. For det gør det ikke, siger Dan Henriksen. 

Du kan høre mere om Dan Henriksens historie i denne podcast, som medlemsbladet Blik & Rør har lavet.