Kræftråd skal redde brandmænd fra grusom død

16. dec 2013, 10:10
Som brandmand kan du gøre meget for at undgå at få kræft senere i livet, lyder det. Branchen laver best practise mod brandkræft.

’Som brandmand kan du gøre meget for at undgå at få kræft senere i livet som følge af dit arbejde.’

Disse ord skal fremover ligge i lommen på danske brandmænd sammen med en række råd til, hvordan brandmænd undgår kræft.

Udgivelsen af det lille lommekort, som brandmænd opfordres til at bære på sig, og folderen ’Undgå kræft i arbejdet som brandmand’ er en fælles front fra både fagforeninger og arbejdsgivere.

Den beskriver, hvordan brandmænd bedst beskytter sig.

”Det er helbredet, der er på spil. Kort og godt,” siger Reiner Burgwald, sektorformand i FOA, der organiserer mange fuldtidsbrandmænd i kommunerne.

Behov for at stramme op

Et råd lyder, at brandmænd skal skifte til ren branddragt efter en ildebrand. Det minimerer risikoen for sodpåvirkning. De bør bruge iltapparat både under brandslukning og efter slukningen.

Det skal være i orden at fortælle andre, hvis man har glemt sit udstyr. Og brandfolk bør rengøre sig og bade efter en ildebrand, så snart de har muligheden, lyder det.

Organisationerne, der står bag, er Københavns Brandvæsen, Odense Brandvæsen, Aarhus Brandvæsen, Falck Danmark, Beredskabscenter Aalborg, Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, Beredskabsstyrelsen, DOBL, Landsklubben for deltidsansatte Brandfolk og FOA.

”Vi har erkendt, at der kan være behov for at stramme op nogle steder. Derfor vil vi fremhæve god forebyggelsesadfærd som et tiltag i forhold til brandbekæmpelse og cancer,” siger Brian Wesselhoff, sektionschef i Nationalt Beredskab under Beredskabsstyrelsen.

Forhøjet kræftrisiko

Herhjemme er debatten om brandkræft blusset op, efter det kom frem, at mange brandmænd fik kræft.

Internationale undersøgelser viser, at der er en forhøjet kræftrisiko ved brandmandsjobbet. Det gælder en række kræftformer.

Mange kræftsyge brandfolk er trådt frem og har åbent fortalt om deres sygdom. De mistænker i høj grad deres mange år i røg og sod for at være årsag til kræften.

Flere kunne have fået arbejdsskadeerstatning i udlandet, hvor langt flere kræftformer anerkendes som erhvervssygdomme.

Men i Danmark er der meget få kræftformer på listen over erhvervssygdomme. Denne usikkerhed har flere gange fået fagforeninger og eksperter i brandmænds arbejdsmiljø til at efterspørge en dansk undersøgelse på området.

"Vi skylder brandfolkene ..."

Indtil videre har det ikke fået politikerne på Christiansborg eller ude i kommunerne til at reagere.

”Vi er voldsomt meget i tvivl i forhold til kræften, og vi skylder vores brandfolk, at der forebygges så godt som overhovedet muligt. Vi vil sikre os at man ikke om tyve år kan påstå, at vi ikke i dag har gjort noget ved det,” siger Reiner Burgwald.