De ansatte på jobcentret i Esbjerg har udsigt til en forkortet arbejdsuge, som løber fra mandag til torsdag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kortere arbejdsuge i modvind: Fagforbund protesterer

6. jan, 19:55
Esbjerg Kommune har som en del af budgettet valgt at indføre en arbejdsuge på fire dage. Men et byråd kan ikke bryde overenskomster, mener HK.

Det er ikke alle, som er begejstrede over udsigten til en firedages arbejdsuge i Esbjerg Kommune. Formanden for HK Kommunal Sydjylland Lene Roed mener nemlig ikke, at fastlæggelsen af arbejdstiden for kommunalt ansatte er op til det lokale byråd, skriver TV 2 Nyhederne.   

LÆS OGSÅ: DF gøder græsrødderne - Tulle på rundrejse i baglandet

- Det er ikke noget, et byråd bare kan beslutte. Det er noget, der indgår i overenskomsten, siger Lene Roed til TV 2. 

Hun påpeger, at det i HK's overenskomst ord for ord står, at 'arbejdstiden placeres som hovedregel på ugens første fem hverdage. Derfor mener HK ikke, at kommunen kan budgettere med en arbejdsuge på fire dage, når det ikke er forhandlet på plads med fagforeningerne. 

Den holdning deles af Dansk Socialrådgiverforenings formand i Region Syd, Anne Jørgensen.

- De må vedtage alle de besparelser, de vil, men de kan ikke ændre på arbejdsmarkedets spilleregler, siger hun. 

Esbjerg Kommune har valgt at indføre en firedages arbejdsuge for alle deres administrative medarbejdere fra januar 2022. Det forventes at give en besparelse på 3,5 millioner kroner. Besparelsen er vedtaget af 27 ud af byrådets 31 medlemmer.

LÆS OGSÅ: Tiltale - Mareridts­agtig mishandling af kvinde