Korancitater og nazitegn: Politikere jages

22. okt 2013, 13:10
Byrådskandidat Mustafa Deveci er ikke alene om at få trusler. Her fortæller andre politikere med anden etnisk baggrund om chikane fra både danske racister og ekstremistiske muslimer.

"Du er uren", "Skrid hjem til dig selv" og "Perkere har ikke plads i byrådet".

Det er ord, som nydanskere, der engagerer sig i politik og demokrati i Danmark, risikerer at få med på vejen fra danske racister og muslimske ekstremister.

Som Avisen.dk skriver i dag, blev en byrådskandidat for Socialdemokraterne i Ballerup, Mustafa Deveci, for nyligt udsat for trusler, racistisk chikane og tyveri, da en fremmed mand pludselig sprang ind i bilen til ham.

Den slags forekommer relativt sjældent, vurderer eksperter i integration. At det ind imellem trods alt sker, vidner en hurtig rundspørge til et par andre politisk aktive nydanskere om.

"Du er uren!"

Dansk-tyrkiske Yildiz Akdogan, der tidligere har siddet i Folketinget for Socialdemokraterne og nu stiller op til Borgerrepræsentationen i København, har flere gange oplevet chikane og trusler.

Enkelte gange har afsenderen været racister, men de fleste gange har det været yderligtgående muslimer, siger hun.

"Især salafisterne har set sig sure på mig. De er ret ubehagelige og bruger diverse udenadslærte korancitater, som de fyrer løs, når de møder en. For eksempel 'Du er uren' eller 'Du skal ikke komme her og fortælle os om demokrati, vi tror ikke på det!'. Sidste episode var så sent som i torsdags," fortæller Yildiz Akdogan.

Hun har også fået mere direkte trusler over mail og Facebook, og et fysisk brev med teksten "Jeg ved, hvor du bor".

Nazi-klistermærker

Også tidligere byrådskandidat og nuværende integrationskonsulent Mehmet Yüksekkaya havde en ubehagelig oplevelse, da han for nogle år siden stillede op.

"En dag, da jeg kom hjem fra arbejde, fandt jeg klistermærker med nazistiske budskaber på vores vinduer og dør. Det var en grim oplevelse, men det værste havde været, hvis mine børn havde set det," siger han.

En tredje tidligere kommunalpolitiker, der ikke ønsker at stå frem, beretter om stalking og anonyme breve fra racister.

Chikane skyldes ikke hudfarve - men at de er politikere

Mustafa Deveci fik i tirsdags gennemrodet sin bil og stjålet sin GPS af en fremmed mand, der også truede ham og fortalte, at "perkere ikke har plads i Byrådet".

Han har meldt episoden til politiet, der nu leder efter gerningsmanden.

"Jeg følte mig truet og bange. Jeg havde svært ved at sove om natten og har også været forbi lægen," siger han.

På Mustafa Devecis offentlige Facebook-profil er der støttende og opmuntrende kommentarer fra både andre politikere i hans lokalområde og almindelige danskere. Den røde tråd i kommentarerne er, at han ikke skal lade sig slå ud af "en enkelt idiot".

Mens eksperter holder på, at det er forholdsvis sjældent, at lokalpolitikere chikaneres med et racistisk motiv, er den generelle chikane mod lokalpolitikere uanset etnicitet ret udbredt.

En netop offentliggjort undersøgelse fra DJØF viser, at godt hver tiende kommunalpolitiker oplever trusler, mens hver tredje har været udsat for chikane.