NY FØDEVARESKANDALE: Kontrollen svigter: Din mad er farlig

14. mar 2011, 22:45
Glasskår i syltede agurker, musepels i brød, gift i sodavandsflasken, olie i is. Hundredvis af forbrugere klagede i 2010 over farlig mad. Kontrollen svigter dem, lyder kritikken.

Da en familie i 2010 fandt et fire centimeter langt og farligt stykke glasskår i en agurkesalat fra konservesfabrikken Beauvais, skabte det bekymring hos fødevarekontrollen.

Men der skete intet. Varerne blev stående på hylderne - til glæde for producenten - og uden hensyn til forbrugerne.

Fem år efter Lars Barfoed (K), blev tvunget til at trække sig som familie- og forbrugerminister på grund af elendigt tilsyn med fødevarevirksomhederne, kan Avisen.dk afsløre, at fødevarekontrollen stadig svigter forbrugerne.

Hundredvis af forbrugere klagede i 2010 over farlig mad. Kontrollen svigter dem, lyder kritikken fra bl.a. Forbrugerrådet og bromatolog og fødevareekspert Orla Zinck.

Samtidig vil regeringen spare 68 millioner kroner på Fødevarekontrollen i årene 2012-14.

"Det er bekymrende, for så massive besparelser vil utvivlsomt betyde yderligere forringelser af kontrollen, fordi virksomhederne i øget omfang skal kontrollere sig selv - som ræve, der vogter gæs, siger Gita Grüning, der er formand for Teknisk Landsforbund.

Avisen.dk har fået aktindsigt i 150 forbrugerklager fra 2010. De giver et samlet billede af en kontrol, der ofte lader tvivlen komme fødevareindustrien til gode.

Således bliver fødevarer, der kan indeholde glasskår, musepels, mælkesyrebakterier og smøreolie aldrig trukket tilbage fra butikkerne.

"I alt for mange sager bliver der begået fejl, der i værste fald kan være til fare for forbrugerne," vurderer Orla Zinck.

"Der er tale om groteske sager, hvor forbrugernes sikkerhed sjofles til fordel for industrien. Fødevarekontrollen er fortsat en ineffektiv og bureaukratisk myndighed," siger Orla Zinck.

"Det er fuldstændigt uacceptabelt, når man ikke reagerer med tilbagetrækning, når der er en rimelig sundhedsrisiko," siger Forbrugerrådets formand, Camilla Hersom.

Hun opfordrer til, at både fødevarekontrollen og virksomhederne begynder at tage forbrugernes klager langt meget mere alvorligt, end de gør i dag.

I tilfældet med glasskår i de syltede agurker erkendte Beauvais, at forbrugere syv gange på et år havde fundet farligt glas i maden, og producenten garanterede ikke, at der ikke var glasskår i andre glas.

Ikke desto mindre blev varepartiet med agurkesalaterne aldrig trukket tilbage.

Fødevarekontrollen godtog Beauvais' forsikringer om, at der ikke var grund til at trække partiet tilbage.

Men Fødevarestyrelsen erkender, at det burde være sker.

Socialdemokraternes forbrugerordfører Benny Engelbrecht vil nu stille spørgsmål til fødevareminister Henrik Høegh (V).

"Det virker som om fødevaremyndighederne tager for store hensyn til producenternes omdømme og for lidt til forbrugernes sundhed, så jeg vil spørge ministeren, hvordan det kan ske, at fødevarestyrelsen gang på gang undlader at trække fødevarer tilbage trods viden om, at de kan være farlige," siger Benny Engelbrecht.

Også Dansk Folkepartis forbrugeordfører René Christensen er kritisk.

"Sagerne afslører, at fødevarekontrollen i nogle tilfælde løber en risiko til forbrugeres ulempe. Det er slet ikke acceptabelt," siger han.

Fødevareministeren har ikke ønsket at kommentere sagerne.