Kontorfolk bliver brændt af i solen

19. apr 2010
Håndværkere, landmænd og andre mænd, der arbejder i solen, får sjældnere hudkræft end mænd, der arbejder inde, viser ny forskning.

Landarbejdere, der står i den brændende sol dagen lang og slider, har mindre risiko for at få kræft i huden end kontorarbejdere og andre mænd, som arbejder indendørs hele dagen.

Det viser en splinterny og omfattende undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse af samtlige lønmodtagere, der har haft kræft siden 1970 og indtil 2003.

"Vi kender ikke præcis årsagen. Men vores teori er, at folk, der arbejder udendørs langsomt bliver brune og dermed opbygger en beskyttelse mod solen. De bliver derfor sjældent solskoldede og det er især den, som giver kræft. Det er derfor mennesker med mørk hud så sjældent får kræft," siger arbejdsmiljøforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse, som står bag undersøgelsen.

Blegfisen får nemmere hudkræft

Mænd, der arbejder ude har 20 procent mindre risiko for at få hudkræft end folk, der arbejder på kontor. Hver gang 120 kontorfolk får hudkræft, så får kun 100 landmænd eller andre mænd, der arbejder ude hudkræft.

"Det skyldes nok, at de er blege, når de endelig kommer ud i solen. Så bliver de nemmere solskoldede og får derfor nemmere kræft i huden," siger Johnni Hansen.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler dog uanset erhverv, at folk er forsigtige i solen og bruger solcreme, også når de arbejder ude.

"Hvis man arbejder ude mellem klokken 12 og klokken 15, så er det smart at holde sig i skyggen. Er det ikke muligt, bør man bruge hat og solcreme. Man kan godt kan godt gå hen og blive skoldet i kraftig sol, også selv om ens hud har opbygget beskyttelse," siger Johnni Hansen.

 

 

 

Solråd til alle
  • Hold dig så vidt muligt i skyggen mellem klokken 12 og 15.
  • Brug en hat med en skygge, så udsatte steder som dine ører, næse, isse, skuldre og nakke er beskyttede.
  • Tag tøj på der dækker – som minimum til knæ og albuer. Undgå bar overkrop.
  • Smider du alligevel trøjen, så brug tilstrækkelig med solcreme.
  • Brug altid solcreme hvor tøjet ikke dækker, når du er i solen.
  • Husk ørerne og nakken, hvis du har kort hår.
  • Er din hudtype lys, så brug en høj faktor.

    Kilde: Kræftens Bekæmpelse