Kontantpræmier virker på sygefravær

24. nov 2010, 10:10
Vind 100.000 kroner, hvis du ikke pjækker fra arbejde.

Pengepræmier og lotteri har fået sygefraværet i Post Danmark til at styrtdykke.

I Post Danmark er sundhed og motion de ansattes egen sag. I stedet trækkes der hvert år lod om kontanter og gaver blandt de ansatte med mindst sygefravær.

Det har bragt sygefraværet ned med over 20 procent. 

Otte medarbejdere har hvert år vundet 100.000 kr. i sygefraværslotteriet. Derudover forærer de 24 gavekort på 25.000 kr. væk, samt en bunke præmier der hver koster 500 kr.

Incitament hjælper

Henrik Lindegaard Andersen, forsker i sundhed og arbejdsmiljø ved Anvendt Kommunal Forskning, AKF, siger, at man med fordel kan bruge en økonomisk gulerod for, at få ansatte og chefer til at tage deres helbred seriøst:

"Ofte vil man, set ud fra en ren cost-benefit-tilgang, få mere sundhed for pengene, hvis både ansatte og ledere har et direkte økonomisk incitament."

 

Læs artikel: Ansatte blev mere syge efter motionsforsøg

 

Post Danmark har i alt omkring 16.000 ansatte, så chancen for, at ens navn bliver trukket i tombolaen er ret lille.


Post Danmark er netop ved at planlægge en større sundhedsstrategi for fremtiden, og motion i arbejdstiden kommer ikke til at være en del af den:

"Jeg tror desværre, at motion i pauserne er mere realistisk end motion i arbejdstiden," siger Post Danmarks personalechef, Hans Erik Nielsen.

Sundhed i privaten

Selvom sundhed ikke længere er et sjældent ord på arbejdspladsen, er der stadig en grænse for, hvor meget man kan blande sig i folks privatliv. 

Det mener både sundhedsforsker Henrik Lindegaard Andersen og konsulent Jeanette Eggert Eggertsen, som netop har været projektleder for et stort offentligt forsøg med motion og sundhed, Raskijob.

Bonus med år på bagen

Og sundhedsflippet kommer også kun ind over dørtrinnet hos postens ansatte, hvis de selv ønsker det:

"Vi er i privatsfæren, når det handler om folks helbred, og det er vigtigt at huske," siger personalechefen.

De seneste otte-ti år har Post Danmark, som flere andre virksomheder, udbetalt en bonus til de mellemledere som har formået at bringe hele sygefraværet i deres afdeling ned.

En sådan bonus har typisk ligget på 15.000 kr., oplyser Hans Erik Nielsen.