Venstres Morten Dahlin mener, at kontanthjælpsmodtagere er for dårlige til at få sendt jobansøgninger afsted. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix

Kritiserer kontanthjælpsmodtageres jobsøgning: "Fuldstændig uacceptabelt"

12. nov 2019
Næsten hver fjerde kontanthjælpsmodtager havde ikke registreret sin jobsøgning som krævet i maj, viser nye tal. Det møder kritik fra Venstre og Dansk Arbejdsgiverforening.

Det er langtfra alle kontanthjælpsmodtagere, der får registreret deres jobsøgning, som de skal, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. 

Det skriver Berlingske

LÆS OGSÅ: Ældre rasler ud af dagpengesystemet: - Risikerer at måtte sælge huset

Ifølge de nye tal har 26,3 procent af ikke-vestlige indvandrere ikke registreret en jobansøgning i Joblog i maj, mens det for etniske danskere gælder for 26,9 procent.

Samtidig holder landets kommuner tilsyneladende også igen, når det kommer til at sanktionere kontanthjælpsmodtagerne. 

Kun i 17,3 procent af tilfældene har kommuner taget sanktioner i brug overfor ikke-vestlige kontanthjælpsmodtagere, mens det er gældende for 16,3 af de danske ledige på kontanthjælp.

Hullerne i jobsøgningen vækker kritik fra blandt andre Venstres Morten Dahlin. 

- Vi synes, at det er en stor udfordring. En del af den samfundskontrakt, vi har indgået i Danmark, er, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet, når man får offentlige ydelser, og det tyder jo på, at der er mange, som ikke opfylder den kontrakt, siger Venstres Morten Dahlin, som er medlem af beskæftigelsesudvalget, til Berlingske.

Samme budskab lyder fra Dansk Arbejdsgiverforening, der særligt har fokus på, at kontanthjælpsmodtagere har sværere ved at blive tilknyttet arbejdsmarkedet, hvis de ikke søger nok job.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Man kan ikke sige meget mere end det. I sig selv er det problematisk, at nogle kontanthjælpsmodtagere svigter deres personlige ansvar. Men det er mindst lige så problematisk, at kommunerne ikke lever op til deres ansvar, siger Rasmus Brygger, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. 

Adspurgt om, hvorvidt tallene bare kan være et udtryk for, at kontanthjælpsmodtagere glemmer at registrere deres jobsøgning, lyder svaret fra Rasmus Brygger, at "de skal anmelde det i joblog, for det er sådan, systemet er bygget op". 

Kritik fra kommuner 

Også Kommunernes Landsforening (KL) bakker op om kritikken af kontanhjælpsmodtagernes jobsøgning. 

Ifølge Thomas Kastrup Larsen, formand for Arbejdsmarkedsudvalget i KL, er der forpligtelser, man skal leve op til, når man er på kontanthjælp.

- Det er blandt andet at sørge for at få søgt job – og tilføje dem på jobloggen, så jobcentret kan følge op og eventuelt sanktionere, hvis man ikke lever op til kravene, skriver han i et mailsvar til Berlingske.