Kontanthjælp rakte ikke: Nu er Johnny hjemløs

22. feb 2013, 11:35
Kontanthjælpen var ikke nok til at dække Johnny Winther Ronnenbergs faste udgifter. Først måtte han fravælge medicin, så strøm og til sidst blev han sat ud af lejligheden.

Minus 2.000 kroner.

Det var, hvad 57-årige Johnny Winther Ronnenberg havde at leve for hver måned, når de faste udgifter var betalt.

"Mit liv holdt op med at hænge sammen økonomisk, da jeg kom på kontanthjælp," fortæller Johnny Winther Ronnenberg.

Regeringen er netop nu ved at lægge sidste hånd på et oplæg til en reform af kontanthjælpsystemet, der sandsynligvis vil betyde færre kroner til dem, det handler om.

Samtidig viser en ny måling, at hver tredje dansker synes, at kontanthjælpen er for høj.

Havde ikke råd til medicin

For Johnny Winther Ronnenberg slog de 7.800 kroner, han fik udbetalt i måneden som enlig kontanthjælpsmodtager, ikke til.

Snarere end et rådighedsbeløb stirrede han hver måned på en hurtigt voksende gæld. Som konsekvens måtte han stoppe med at købe den antipsykotiske medicin, hans psykiater havde ordineret mod angst og posttraumatisk stress.

"Min veninde sørgede for, at jeg fik noget at spise. Jeg ved ikke, hvad jeg havde gjort uden hende," siger Johnny.

Efterhånden som gælden voksede, blev der lukket for el og varme, og til sidst blev han smidt ud af sin lejlighed.

I dag er Johnny Winther Ronnenberg hjemløs, men overnatter på venindens sofa.

"Kontanthjælpen for enlige er for lav. Vi bliver ramt unødvendigt hårdt, og for mange kan tingene simpelthen ikke hænge sammen," mener Johnny Winther Ronnenberg.

Han mener ikke, at en lavere ydelse vil motivere ham til at komme hurtigere i arbejde.

"Jeg ville gerne kunne klare mig selv, men jeg har efterhånden erkendt, at der ikke er nogen vej tilbage for mig. Jeg er svækket fysisk og psykisk. Mindre kontanthjælp vil bare gøre det endnu sværere for mig."

"Man tror, systemet fungerer, til man selv får brug for det"

Johnny er udlært maskinarbejder og har også en uddannelse som datamatiker.

Hans vej fra supportmedarbejder i et callcenter til hjemløs kontanthjælpsmodtager startede i 2009, da han uden grund pludselig tabte sig fra 76 til 50 kilo og blev sygemeldt.

Efter et langt forløb viste det sig, at vægttabet skyldtes posttraumatisk stress på grund af nogle voldsomme traumer fra barndommen.

I 2011 røg han fra sygedagpenge til kontanthjælp.

"Da jeg selv var i arbejde, vidste jeg ikke, hvor ringe systemet er. Man tror, det fungerer, indtil man selv får brug for det."

Han har søgt flere job, men fik afslag hver gang. Han har også søgt om førtidspension, men behandlingen af hans sag er trukket i langdrag.

"Jeg ender nok på forsorgshjem"

En stor udgift for Johnny Winther Ronnenberg var hans husleje på 5.700 kroner for en lejlighed på Vestsjælland.

"Jeg spurgte flere gange kommunen, om de ville hjælpe mig med at finde et billigere sted at bo, men det ville de ikke. Og der er ikke mange boliger til under 5.000 kroner, når man ikke er skrevet op," fortæller Johnny.

Han søgte også om ekstra boligstøtte og hjælp i form af engangsbeløb, men fik nej hver gang. Hans sag er yderligere kompliceret af, at en skilsmisse få år før efterlod ham med stor gæld.

"Jeg burde være blevet hjulpet til en billigere lejlighed, da jeg spurgte kommunen for første gang for to år siden," siger han.

Selv har han svært ved at se, hvordan han kommer videre nu. Udover at stå uden bolig er han gældsat og fysisk og psykisk svækket.

"Jeg tvivler på, at jeg får egen lejlighed igen. Jeg tvivler også på, at kommunen vil hjælpe mig til at få en selvstændig tilværelse. Resultatet er nok, at jeg ender på forsorgshjem, hvilket er min store skræk," siger Johnny Winther Ronnenberg.