naser
Konservative og Naser Khader sætter en kæp i hjulet på regeringens pensionsplaner. Foto: Sarah Christine Nørgaard / Scanpix

K-profil afviser tidlig pension: - Vil ikke bruge milliarder på ny overførselsindkomst

7. nov 2020, 08:00
Hverken Konservative eller Venstre vil bruge besparelser på jobcentre til at finansiere regeringens tidlige Arne-pension.

Regeringens planer om at betale for Arnes tidlige pension med besparelser på jobcentre og penge fra forebyggelse af nedslidning møder alvorlig borgerlig modstand.

Det står klart efter indledende forhandlinger, hvor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mødtes med partierne bag seniorpensionen for at drøfte en mulig udvidelse af ordningen, samt finansiering af retten til tidlig pension. 

Her vil regeringen fra 2024 hente 100 mio. til tidlig pension fra en pulje, som partierne bag seniorpensionen i forbindelse med aftalen blev enige om at bruge på forebyggelse af nedslidning. 

Det vil hverken Konservative eller Venstre dog være med til. 

- Vi vil ikke tage penge fra en indsats, der skal forebygge nedslidning, og bruge på mennesker, der allerede er slidt ned. De skal heller ikke bruges på at give tidlig pension til mennesker, der ikke nødvendigvis er nedslidte, siger Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen. 

Jobcentre får kniven

I forbindelse med aftalen om ret til tidlig pension vil regeringen også give personer med en arbejdsevne på op til 18 timer mulighed for at få seniorpension - i dag ligger grænsen på 15 timer. 

Udvidelsen anslås at koste op mod en halv milliard kroner, og dem vil regeringen finde ved en gevaldig besparelse på landets jobcentre, der fra 2024 skal hoste op med 1,1 mia. kr. årligt. 

Alt, hvad der har med jobcentre og beskæftigelsesindsats at gøre, er dog omfattet af et bredt forlig i Folketinget.

Derfor kan regeringen ikke føre de planlagte besparelser ud i livet uden accept fra de gamle forligspartier. 

Her stiller de borgerlige partier sig også på bagbenene. 

- Vi vil gerne være med til at spare på jobcentrene, for de kan helt sikkert blive drevet mere effektivt end i dag. Men pengene skal ikke bruges på tidlig pension til Arne og hans kolleger, siger Konservatives beskæftigelsesordfører, Naser Khader (K). 

LÆS OGSÅ: Advarer om 'tåbelige' besparelser på jobcentre: Kan gå ud over de svageste ledige

Hos Konservative ser man hellere, at besparelserne på landets jobcentre blandt andet bliver brugt på flere muskler til politiet. 

- Der er mange områder i samfundet, der mangler penge, og derfor vil vi ikke være med til at bruge milliarder på en ny overførselsindskomst, siger ordføreren. 

- Hvis seniorpensionen skal udvides, kan man jo passende kigge på nogle af de mange integrationspuljer, som i dag koster dyrt og ikke fungerer, tilføjer Naser Khader. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). '

Det fremgår af aftaleteksten for ret til tidlig pension, at regeringen vil opsige forliget på beskæftigelsesområdet, hvis det ikke lykkes at finde den planlagte finansiering gennem besparelser på landets jobcentre indenfor forligskredsen. 

Dermed kan de planlagte besparelser tidligst træde i kraft efter et folketingsvalg.