Konservativ politiker slår plat på syge børn

28. mar 2011
Myndigheder og patientforening er vrede over, at kendt læge og Kpolitiker vildleder forældre med syge børn.

"Det er guld værd at kunne hjælpe ADHD-syge børn uden at give dem konventionel medicin."

Sådan lyder en reklame fra den kendte læge, brevkasseskribent og foredragsholder Søs Wollesen, som ved det seneste byrådsvalg var kandidat for De Konservative i Allerød.

Ulovlig anprisning

Søs Wollesen, der overvejer at stille op til regionsrådet, ejer virksomheden Innovita Pharma, som markedsfører Innokrill, der er et kosttilskud.

Der findes ifølge myndighederne ingen dokumentation for, at det kan helbrede ADHD. Og det er ulovligt, at anprise et kosttilskud som et lægemiddel.

Men i reklamen anpriser hun Innokrill med egenskaber, som var det lægemiddel, hvilket det ikke er.

"Ikke pænt gjort"

Hun hævder, at det kan helbrede ADHD, og at det er et alternativ til konventionel medicin.

"Det er ikke altså pænt gjort, når en veluddannet og velorienteret leverandør af et kosttilskud snyder forældre i en vanskelig situation," siger Søren Kristensen fra Fødevarekontrollens Rejsehold.

Han siger, at bekymrede forældre i bedste fald risikerer at spilde penge på produktet.

"Men i værste fald får børnene ikke den fornødne behandling," advarer Søren Kristensen, der nu har anmeldt Søs Wollesen til Lægemiddelstyrelsen.

Også ADHD-foreningen er kritisk overfor markedsføringen, der finder sted på Innovita Pharmas Facebookgrupper.

Groft plat

"Det er groft, og det er at slå plat på de ulykkelige forældres bekymring," siger Jette Myglegaard, formand for patientforeningen.

Lægemiddelstyrelsen tager nu affære.

"Det ser umiddelbart ud til, at producenten anpriser produktet som et lægemiddel," siger afdelingschef i Lægemiddelstyrelsen, Anne-Marie Vangsted.

Hun forklarer, at produktet dermed automatisk bliver kategoriseret som et lægemiddel:

"Et ulovligt lægemiddel, vel at mærke – for det ikke er godkendt som et lægemiddel," forklarer hun.

Skaden er sket

Derfor vil Lægemiddelstyrelsen sandsynligvis kræve, at produktet skal fjernes for altid fra hylderne i Matas og en lang række helsekostbutikker.

"Ingen skal kunne have fordel af at anprise noget, der ikke er et lægemiddel - som et lægemiddel. For så er skaden sket – så har offentligheden fået indtryk af, at det er et lægemiddel," siger Anne-Marie Vangsted.

Søs Wollesen er ikke den eneste, der har vildledt om Innokrill.

Tidligere på måneden afslørede Fødevarekontrollens Rejsehold som led i en kampagne, at butikken "Embla" i Fredensborg på et skilt påstod, at kosttilskuddet har en gavnlig indflydelse på ADHD.

Det blev straffet med en sur smiley inklusive en bøde på 5.000 kroner.

"Det skyldes dumhed og uvidenhed. Jeg fandt nogle informationer på nettet, som jeg ukritisk viderebragte i butikken. Det beklager jeg," siger Marianne Gerfeldt, der bestyrer butikken, som hendes mand ejer.

Marianne Gerfeldt forsikrer, at ingen kunder nåede at se den ulovlige markedsføring, inden rejseholdet fjernede den.

Søs Wollesen siger, at hun fortryder og beklager markedsføringen.

Læs også: Søs Wollesen (K): "Jeg beklager"

Det skrev Wollesen

Nyt studie - børn med ADHD fik signifikant fremgang på de intellektuelle færdigheder, bedring af hukommelsen og blev mere rolige på krill olie (den som er i Innokrill). De første 6 uger fik de 2 kapsler dagligt og derefter 1 kaps. Guld at kunne hjælpe dem, uden at give konventionel medicin.