Konkurstruede chefer løber med pensionen

3. mar 2010
Vær på vagt! For flere og flere ansatte oplever, at chefer låner af de ansattes pension, når krisen kradser. Og så kan du miste pengene for altid.

Hvornår var du sidst på nettet for at tjekke, om din chef nu også betaler dine pensionskroner ind på kontoen? Selv om det af lønsedlen fremgår, at chefen giver dig pension, så kan det meget vel, at det er løgn.

Først når virksomheden er gået konkurs, opdager mange ansatte, at chefen slet ikke indbetaler pensionen, selv om han på lønsedlerne skriver, at han gør.

Og har man ikke tjekket, at beløbet på pensionskontoen stemmer med tallet på lønsedlen, så dækker Lønmodtagernes Garantifond kun tabt pension seks måneder tilbage, hvis virksomheden går konkurs. Alt andet går tabt. 

Lønsedlen lyver

"Det er ikke nok at tjekke lønsedlen. Man skal også tjekke pensionskontoen og rykke chefen, hvis ikke pengene er gået ind. Ellers dækker Lønmodtagernes Garantifond kun seks måneder tilbage ved en konkurs," siger Peter Nisbeth, som er jurist i LO.

Fagforbundene 3F, HK og LO bekræfter, at stadig flere medlemmer mister pensionspenge, når chefen går konkurs. Årsagen er den samme: De glemte at tjekke, om pensionskontoen stemte med lønsedlen.  

"Har chefen ’glemt’ at indbetale pensionen i et år, så taber man seks måneders pension, såfremt man ikke har opdaget det og rykket chefen," siger Peter Nisbeth.

Hundredevis mister pension

I øjeblikket går fem mindre industrivirksomheder hver uge konkurs. Halvdelen af dem har snydt medarbejderne for pension, anslår CO-Industri-kartellet. Lønmodtagernes Garantifond anslår, at ansatte hvert år mister for 10 millioner kroner i pension.

Alene fagforbundet 3F har over 200 sager årligt, hvor medarbejdere har mistet pension, fordi de ikke har opdaget, at chefen ikke har betalt den, bekræfter Helle Sønderskov Sørensen, jurist i juridisk afdeling i 3F. 

"Nogle arbejdsgivere ’låner’ af medarbejdernes pensionspenge, når firmakassen er tom. Så når krisen kradser, ser vi, at flere arbejdsgivere 'låner' pengene," siger Helle Sønderskov Sørensen.

Dækker garantifonden ikke, så må den ansatte stille op i køen af personer, virksomheder og pengeinstitutter, som chefen skylder penge, og slås om resterne af konkursboet - hvis der da overhovedet er noget tilbage at slås om.

Hvornår er du sikret

Lønmodtagernes Garantifond dækker de tab, en ansat har, hvis virksomheden går konkurs.

  • Du får automatisk dækket alle krav, der er under seks måneder gamle.
  • Er kravene ældre end seks måneder, så skal du have rykket arbejdsgiveren, før fonden vil dække dit krav.
  • Går lønnen ikke ind på kontoen, opdager de fleste dette med det samme. Langt færre opdager, at pensionen ikke går ind på kontoen og mister på den måde flere års pensionsindbetalinger.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her