Kronprinsparret dekoreret med ordener. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Kongehuset skrider ind: Vil forhindre salg

22. jan, 12:20
To ordener er sat til salg på ebay. Det er ulovligt, oplyser Kongehuset.

De fleste bruger annonce-portaler som Den Blå Avis og Trendsale, når der skal findes en billig sofa, eller når den gamle PH-lampe skal sælges.

LÆS OGSÅ: Får nøglerolle i OK-forhandlinger -  Det bruger HK’ere særlig ordning til

Men for tiden dukker der to helt usædvanlige annoncer op på den amerikanske annonce- og auktionshjemmeside ebay. Der er nemlig sat to ordener fra det danske kongehus til salg.

Den ene koster 1.499 dollars svarende til 10.168 kroner. Mens den anden kan fås for, hvad der svarer til 915 kroner. Men du gør klogt i ikke at købe ordenerne. For det er faktisk ulovligt at sælge ordener modtaget af Kongehuset.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Du kan se annoncerne her: 

(Screendump fra ebay)

(Screendump fra ebay)

A4 Nu har taget kontakt til Kongehuset for at høre dem, hvordan de forholder sig til, at der er sat ordener fra Kongehuset til salg:

- Danske ordeners insignier – dvs. de synlige beviser på Dannebrogordenen og Elefantordenen som for eksempel ridderkors – er alene tildelt ordensmodtageren med tilbageleveringspligt, hvilket reelt vil sige til låns. Det betyder, at insignier skal returneres til Kongehuset (Ordenskapitlet) ved ordensmodtagerens død. Det er af samme grund ikke tilladt for hverken ordensmodtageren eller eksempelvis dennes arvinger at sælge insignier, skriver Kongehusets kommunikationsafdeling i en mail til A4 Nu.

De er til låns 

Kongehuset oplyser også, at de tager det alvorligt, når de får kendskab til salg af ordener.

- Hvis Ordenskapitlet får kendskab til, at danske ordeners insignier er sat til salg, vil der derfor blive gjort indsigelse mod salget, og de pågældende insignier vil blive forlangt tilbageleveret. Der kan være særlige vanskeligheder forbundet hermed, hvis salget finder sted i udlandet. Det er dog så sent som i sidste uge lykkedes Ordenskapitlet at få bremset et salg på en udenlandsk internetauktion.

Ifølge Kongehuset er de ordener, som er til salg nu på ebay tilsyneladende ægte. Kongehuset har derfor også taget kontakt til ebay for at få stoppet salget.

- Som udgangspunkt vil der altid gøres bestræbelser på at standse salg af danske ordeners insignier, når det på det foreliggende grundlag vurderes, at insignierne er ægte og tilbageleveringspligtige. Det er også sket i det foreliggende tilfælde.

LÆS OGSÅ: Medie - Kronprins sender mystisk besked til kendt rigmand

Der findes en række ordener fra Kongehuset, derudover findes der også medaljer, som altså ikke er til låns:

- Forbuddet mod salg gælder dog ikke de såkaldte miniaturedekorationer, som nogle ordensmodtagere selv anskaffer sig, og som derfor er deres personlige ejendom. Det samme gør sig gældende for de kongelige fortjenst- og belønningsmedaljer, som gives medaljemodtagerne til eje, skriver Kongehusets kommunikationsafdeling.

Her kan du se de forskellige ordener.