Tæt på verden: Kong Mswati III fængsler fagforeningsfolk

23. apr 2012
Nærmest fallit afrikansk land får ny moms, lavere lønninger, lukning af skoler og mere fattigdom. Den rige konge arresterer fagligt aktive.

April har bragt en ny bølge af undertrykkelse af fagforeningsfolk i Swaziland i det sydlige Afrika. Adskillige faglige ledere er arresterede af den enevældige kong Mswatis IIIs politi.

Swaziland har levet under nødretstilstand siden kongen tog magten for 39 år siden. Demonstrationer begyndte 12. april for at markere årsdagen. Swaziland er Afrikas sidste kongerige.

Fagligt aktive forsøgte i marts at oprette en fællesorganisation kaldet TUCOSWA, der omfatter 50.000 medlemmer. Den blev straks forbudt. Utilfredsheden med styret er stigende. Det samme er styrets undertrykkelse af demokratistøtter.

Økonomiske transaktioner

Kongen, der er en af verdens rigeste monarker, har indført en moms på 14 procent i begyndelsen af april. Flertallet i Swaziland (70 procent) er fattige og må klare sig for 10 kroner om dagen eller mindre. En tredjedel af befolkningen menes at være arbejdsløse.

For at spare penge i det nærmest fallerede land er folk fyret, lønninger bliver reduceret eller udebliver, og det er vanskeligt at holde skoler og sundhedsklinikker åbne. Til gengæld har landet en flot ny lufthavn pg bruger penge på militær.

Swaziland får de fleste af sine indtægter fra en regional toldaftale, der giver landet flere penge, end de har ret til. Sydafrika skar i 2010 overførslerne med 60 procent. Andre afrikanske lande forsøger at få kongen til at acceptere reformer. Også sydafrikanske fagforeninger presser på.

Fagforeningsfolk

Uroligheder mellem fagligt aktive og myndighederne i Swaziland er ikke noget nyt. I 2010 blev en gruppe pro-demokrati demonstranter arresteret, da de klagede over chikane af fagforeninger og arrestationer af deres ledere.

Sammenslutningen af globale fagforeningerne ITUC klagede over overgrebet, der også gik ud over sydafrikanske gæster. FN-arbejdsorganisationen har flere gange klaget over forholdene på arbejdsmarkedet i landet.

Swaziland har ratificeret internationale aftaler om forholdene på arbejdsmarkedet, men er samtidig berygtet for ikke at overholde dem. Det gælder både firmaer, der arbejder i landet, og myndigheder.

Autoritært

Swaziland er et autoritært monarki etableret i 1973. Samtidig blev politiske partiet forbudt og kong Mswati indførte nødret i landet. Kongen bestemmer alting. Alligevel er der ”valg” næste år, men det plejer at være totalt manipuleret af kongen.

Der bor 1,1 million mennesker i Swaziland. Kongen er en meget rig mand med en anslået formue på over 500 millioner kroner og mange koner.

Landet er også kendt for at have flest smittet med HIV i verden. Omkring en fjerdel af befolkningen bærer smitten. Landet mangler medicinske services, der kan bruges til at igangsætte antiretroviral behandling.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.