20200804154318600_1000
Gentagelser er gode, når man skal holde en god tale. Selv om det kan se mærkeligt ud på skrift, så fungerer det godt i talen, hvis man nævner de samme ting flere gange i korte vendinger, forklarer taleskriver Trine Bitsch. Det ses hos mange erfarne talere som blandt andre dronning Margrethe. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Konfirmation eller bryllup forude? Sådan skriver du den gode tale

12. aug 2020, 13:15
Bryllupper og konfirmationer er tilbage i kalenderen, og til store fester hører taler. Er du ikke erfaren taleskriver, så sæt tid af, og hold det simpelt.

Der er de gode festtaler, som enten får selskabet til at knibe en tåre eller hyle af latter. Og så er der de knap så gode, som aftvinger flere gab end grin.

At skrive en mindeværdig tale er en kunst, som mange festgæster skal til at øve sig på, i takt med at konfirmationer, bryllupper og fødselsdag igen kan afholdes efter coronakrisen.

Men inden du fatter pennen, bør du først finde ud af, hvad du vil opnå med talen - og hvem du holder den for. Det forklarer Marie Lund, som er lektor i retorik ved Aarhus Universitet.

Hun anbefaler at begynde med at indkredse de ting, du vil tale om.

- Men samtidig skal man gøre sig det klart, hvilke idéer man vil udtrykke med dem, så det ikke bliver spredte anekdoter, men så der bliver skabt en rød tråd og en samlet pointe, forklarer Marie Lund.

Hun opfordrer i det hele taget til at bruge tid på at overveje, hvilken begivenhed du skriver talen til.

- Man skal tænke over det, som vi i retorikken kalder "det påtrængende problem": Hvad skal den her tale være et svar på? Og hvad skal talen gøre?

Spørger man taleskriver Trine Bitsch, som er indehaver af virksomheden Danske Taleskrivere, er det sværeste at få talen til at flyde godt.

Begynd med at skrive stikord til dig selv, og vurdér ikke kvaliteten af det første, du skriver. Rokér og omskriv det hellere flere gange.

Dernæst skal strukturen være simpel, forklarer Trine Bitsch. En indledning, et midterstykke med et par anekdoter og en afslutning, der binder talen sammen.

- En god lejlighedstale samler både episoder fra fortiden, men peger også ud i fremtiden.

- Jeg vil aldrig anbefale at gå for litterært til værks og bruge for mange stilistiske greb. Hvis man gerne vil arbejde stilistisk med sin tale, er en gennemgående metafor en god måde at få ens tale til at hænge bedre sammen.

Desuden er det vigtigt at overveje, om lejligheden inviterer til alvor eller humor.

- De alvorlige og rørende taler er helt klart lettere at gå til end de humoristiske, fordi humor i værste fald kan risikere at støde nogen, siger hun og tilføjer:

- Og vær ærlig. Vi køber ikke det rosenrøde. Men hvis du er for kritisk, falder det dårligt tilbage på dig selv, fordi det vil være upassende at holde tale for nogle, man kritiserer. Det handler om en sober, men ærlig tone.

En god tale varer typisk omkring ti minutter, så husk at øve den.

- Så bliver du sikker på varigheden og på, om der er vendinger, du snubler over. Så undgår du at holde en tale, der kommer til at kede folk, siger Trine Bitsch.

/ritzau fokus/