Mangfoldighed: Bland dig i debatten: Koncerner: Lær dansk i arbejdstiden

13. sep 2010
Drop sprogskolerne danskkurser skal ud på arbejdspladserne, mener ISS og McDonalds

Drop lange sprogkurser på sprogskoler til indvandrere, der vil i job. Det danske sprog kan de lære, mens de arbejder.

Det mener to store virksomheder, der selv har mange indvandrere ansat.

Rengøringsgiganten ISS og fastfoodkæden McDonald's opfordrer danske virksomheder til at bringe danskundervisningen ind på arbejdspladsen - i stedet for at forvente, at folk kan et perfekt dansk, når de ansøger jobbet.

”Der skal være mange flere kreative løsninger, så virksomhederne får bragt danskundervisningen ind på arbejdspladsen. Det kræver for eksempel, at virksomhederne lærer at leve med, at nogle medarbejdere skal undervises i arbejdstiden," siger Annette Schandorph, der er chef for ISS’s udviklingscenter.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Ingen har for dårlige sprogkundskaber

I restaurantkæden McDonald’s oplever man, at et mangelfuldt dansk ikke er en hindring er for at være en dygtig medarbejder.

”Ingen har for dårlige sprogkundskaber til at komme i gang med et job,” mener Lise-Lotte Helms, der er HR-direktør i McDonald’s.

Hendes erfaring er, at kommunale sprogkurser kun kan bringe indvandrene et vist stykke - den hurtigste vej til et godt og brugbart dansk er at få et job og nogle kolleger.

Lise-Lotte Helms og Annette Schandorph er begge medlemmer af en tænketank, der skal komme med forslag til en ny integrationspolitik for Københavns kommune.

På Avisen.dk kan du selv blande dig i debatten - klik her.

På linje med regnskabskurser

Formanden for Foreningen Til Integration Af Nydanskere På Arbejdsmarkedet, Torben Møller-Hansen, mener, at virksomhederne skal tage større ansvar i sprogundervisningen af indvandrere.

”Virksomhederne skal give medarbejderne sprogundervisning på linje med regnskabskurser, som virksomhederne selv køber,” siger han og understreger, at virksomhederne ikke bør betale den fulde regning.

DA: Virksomhederne skal ikke betale

Dansk Arbejdsgiverforening synes godt om ideen med individuel sprogtræning, men regningen skal virksomhederne ikke stå med.

"Virksomhederne skal ikke betale for basal sprogundervisning af indvandrerne, når de bliver ansat," fortæller Berit Toft Fihl fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Virksomheder skal tage ansvar

Både SF og Venstre støtter, at virksomhederne skal tage et større ansvar. Men lovgivingen skal der ikke pilles ved.

"Det ville være utrolig godt, hvis virksomhederne tog større del i sprogundervisningen af indvandrerne, men den sprogundervisning som tilbydes i kommunerne skal vi beholde, for den arbejder hen mod et statsborgerskab," siger Ulla Tørnæs, der er arbejdsmarkedsordfører i Venstre.

Bland dig i debatten

Kom med forslag til en ny integrationspolitik i Københavns Kommune.

Læs dagens debat-blog:

De unge taler halaldansk