20160924-175414-pf-1920x1350we
Samsøs borgmester Marcel Meijer (S). Foto: Bjarke Maccarthy/Ritzau Scanpix

Kommune er Danmarks duks: Massivt indhug i sosu-sygefravær på ét år

6. aug 2020, 16:30
Samsø Kommune har på bare ét år formået at nedbringe sygefraværet blandt sosu-medarbejderne markant. Særligt fællesskab gør underværker, forklarer borgmester og kommunal leder.

Samsø er måske nok mest kendt for sin festival, kartofler og ferieidyl. Men nu har øen i Kattegat fået noget mere at bryste sig af.

Det lille øsamfund har således Danmarks laveste sygefravær blandt kommunernes social- og sundhedsmedarbejdere.

Sosu-gruppen i Samsø Kommune havde i 2019 11,9 fraværsdage pr. medarbejder, hvilket er mere end 12 fraværsdage mindre end Egedal Kommune, der har det højeste fravær. Det viser en ny opgørelse baseret på tal fra 2019 fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

LÆS OGSÅ: Stort overblik: Sygefraværet i landets 98 kommuner

Samsø Kommune præsterer som den eneste kommune i landet at have et lavere sygefravær blandt sosu-medarbejderne end det gennemsnitlige fravær for alle kommunalt ansatte i kommunen.

Succesopskriften er ikke brolagt med en ekstraordinær trivsels- og arbejdsmiljøindsats. Faktisk gør Samsø Kommune ikke noget særligt på den front, forklarer Dorthe Lykke Jensen, forvaltningschef for kommunens social- og sundhedsområde.

- Sammenhold og ansvarlighed over for hinanden er et grundvilkår, når man bor på en ø. Det handler om, at der er stor grad af loyalitet og ansvarlighed i medarbejdergruppen, hvor alle kender alle. Vi er jo en lille ø, og mange kender dem, de er plejer for. Du ved, at hvis ikke du møder op på jobbet, er det måske hende, du er vokset op med, der skal løse arbejdsopgaven, siger forvaltningschefen.

Fjerner fire fraværsdage på ét år

Samsø Kommunes borgmester Marcel Meijer (S) er ikke overraskende glad for nyheden. Men situationen har da også set anderledes ud for år tilbage, understreger han.

- Der har været en periode, hvor det så dårligere ud, end det gør nu. Men vi har haft fokus på arbejdsvilkårene på det her område. Hvis man er syg, så ved man, hvem der skal overtage ens arbejdsopgaver, fordi man kender hinanden. Hvis man har en lille organisation, som vi har, får sygefravær stor betydning, når det er der.

- Det kan mærkes i økonomien og ved, at borgernes sagsbehandling går i stå. Vi er meget sårbare over for langtidssygemeldinger, siger han.

LÆS OGSÅ: Svigt udløser katastrofalt arbejdsmiljø på flere plejehjem: Ansatte ydmyges med trusler og spytklatter

I 2018 havde Samsø Kommunes sosu-ansatte i gennemsnit 15,8 fraværsdage pr. medarbejder, hvilket betyder, at kommunen på bare ét år har barberet knap fire fraværsdage væk. Samsø er dog i 2019 tilbage på niveauet for 2017 og 2016.

Artiklen fortsætter efter billedet


Samsø er måske mest kendt for sin smukke natur, men nu har øen også noget andet at glæde sig over. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Østeuropæiske kolleger

Ligesom resten af landets kommuner kæmper øsamfundet med at skaffe faguddannet personale til plejehjemmene.

Ældreområdet på øen drager dog nytte af, at Samsø er blandt de kommuner, hvor der arbejder flest østarbejdere pr. indbygger. I 2017 var omkring en ud af tyve med et fultidsarbejde på øen fra Østeuropa. Flere af dem er ansat i ældreplejen.

- Vi har ikke en konkret politik om at ansætte østeuropæiske sosu’er, men dem, der er, gør et godt stykke arbejde. På Samsø har vi en del østeuropæer, som kom til øen for at arbejde i landbruget eller industrien, men de søger også over i andre brancher. I plejen er de som regel ufaglærte, når de starter, forklarer Marcel Meijer.

LÆS OGSÅ: Højeste sygefravær blandt sosu-ansatte i 10 år: Arbejdspladser efterspørger hjælp til kerneopgaven

Som noget nyt tilbyder Samsø Kommune et uddannelsesforløb til ufaglærte plejehjemsansatte, når de har været ansat ét år.

I hvor høj grad tænker I arbejdsmiljøindsats ind i bestræbelserne på at få nedbragt sygefraværet?

- Det tænker vi altid ind i den måde, vi strukturerer arbejdet på. Vi er her for borgerne, men hvis vi ikke har et ordentligt arbejdsmiljø, kan vi ikke levere en ordentlig service. Vi laver opfølgning på den enkelte medarbejder, der har fravær.

Et spørgsmål om ligestilling

Marcel Meijer mener, at ældreområdet skal have et lønløft for at kunne hverve folk med de rette kvalifikationer.

- I sidste ende er det et spørgsmål om ligestilling. Som sosu-medarbejder tjener man ikke så meget, som man eksempelvis gør i håndværksbranchen.

Vil I gå foran og give jeres sosu-ansatte mere i løn?

- Det vil være svært for os. Det fylder i forvejen meget i vores lønbudget, så det er noget man skal løfte på nationalt niveau. Men jeg vil gerne gøre mig selv for talsmand for det.

Når medarbejdere får mulighed for at bruge deres faglighed og kvalifikationer, er det med til skabe et godt arbejdsmiljø, hvor man undgår skandalesager, som man har set på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, mener borgmesteren.

- Hvis man har åbenhed og ærlighed på en arbejdsplads, kan man gøre meget for arbejdsmiljøet. Det handler om, at der skal være tillid til medarbejderne, så de kan komme frem med ting, uden at det får konsekvenser, siger han.

Skandalesag fylder

Den omstridte TV 2-dokumenter om den østjyske nabokommune har da også fyldt en del på Samsøs plejehjem, fortæller Dorthe Lykke Jensen. Forvaltningschefen har derfor påpeget over for kommunens plejehjem, at de skal få kigget kommunens materiale om værdig ældrepleje igennem. 

- Jeg tænker, at der ikke er det plejecenter, hvor sagen ikke har fyldt de seneste uger. Det giver anledning til refleksion hele vejen rundt, og det skal den selvfølgelig også. Man skal altid kigge indad. Det er altid noget, vi kan arbejde med, og vi skal altid have fokus på kvaliteten af ældreplejen. Vi skal kunne se os selv i øjnene, siger hun.

A4 Arbejdsmiljø kan i dag fortælle, at sygefraværet blandt social- og sundhedsmedarbejderne i kommunerne er det højeste i 10 år. Som det har været tilfældet i en årrække, ligger sosu-medarbejdernes sygefravær væsentligt over det gennemsnitlige sygefravær for alle kommunalt ansatte. Samsø Kommune er dog en positiv undtagelse.