Kommunerne forgylder sine topchefer

9. jun 2010
Plejere og andre på gulvet må se de offentlige topchefer løbe med de store gevinster.

Mens borgmestrene har varslet besparelser på ældreplejen og børnehaver, har de givet heftige lønforhøjelser til topchefen længere nede af gangen på rådhuset.

Det viser tal fra kommunernes lønstatistik.

Således har kommunaldirektørerne fået godt 60.000 kr. mere om måneden i løbet af de seneste ti år. Det svarer til en lønstigning på 12,6 procent - hvert år.

Det er mere end dobbelt så meget som pædagoger og plejepersonale. I samme periode har en dagplejer for eksempel fået 7.387 kroner mere i løn, hvilket giver en årlig lønstigning på 4,8 procent.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Billedet gentager sig for kommunernes 413 forvaltningschefer. De har fået 10,4 procent mere i løn hvert år, mens plejepersonale har fået fire procent om året.

”Kommunerne har fået et mere individuelt lønsystem med mere løn til personlig forhandling. Det spil har topcheferne lettere ved at klare sig i,” siger kommunalforsker Roger Buch fra Journalisthøjskolen.

”Deprimerende”

Han forklarer, at den ulige lønstigning også skyldes, at topcheferne har fået større ansvar efter kommunerne blev lagt sammen for tre år siden. Samtidig er mange topchefer blevet ansat på fem-årige kontrakter, så de - i modsætning til tidligere - er blevet lettere at slippe af med. Det har kommunerne måtte betale ekstra i lønposen for.

Formanden for 200.000 offentligt ansatte, Dennis Kristensen, vil have vendt udviklingen på hovedet.

”Det er deprimerende, at kommunerne omfordeler til dem, der i forvejen er bedst lønnede. Det er ikke chefer, der er svære at skaffe, men basispersonale, som der bliver brug for at tiltrække,” siger FOA-formanden.

Nyt slag næste år

Til næste år skal Dennis Kristensen til bordet igen og forhandle løn for sine medlemmer. Her vil han kræve lønstigninger, der kommer personalet på gulvet til gode.

Men de høje chef-lønninger er nødvendige, mener Michael Ziegler, konservativ borgmester og formand for Lønudvalget i Kommunernes Landsforening. Han mener ikke, det vil blive sværere at skaffe plejepersonale i fremtiden, selvom de får mindre lønstigninger.

Topcheferne har fået dobbelt så store lønstigninger som folkene på gulvet. Hvorfor skal topcheferne belønnes i højere grad?

”Det siger sig selv, at jo større kommunerne er, jo større ansvar ligger der i jobbet som kommunaldirektør og forvaltningschefer. Det skal aflønnes, ellers får vi ikke de rigtige til posterne,” siger Michael Ziegler.

Se lønstigningerne

Tjek hvem der får store og små lønstigninger

Kilde: Det Fælleskommunale Løndatakontor