Dagpengepakken 2013: Kommuner: Vi bliver kvalt i gadefejere

15. maj 2013, 06:00
Senest en måned efter, at en udfaldsramt dagpengemodtager får regeringens nye midlertidige ydelse, skal hanhun i nyttejob eller anden aktivering. Landets kommuner frygter, at de bliver kvalt i nyttejobbere.

Spørger man kommuner med høj arbejdsløshed, vil deres fortove fremover blive fuldkommen pletfri.

En del af de tidligere udfaldstruede dagpengemodtagere, der ifølge regeringens plan 'Ny og bedre indfasning af dagpengereformen' får en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse, skal nemlig i nyttejob.

Og da nyttejob typisk er at samle skrald eller feje blade sammen, fordi den arbejdsløse ikke må tage levebrødet ud af munden på en anden, frygter kommunerne, at de bliver kvalt i gadefejere.

"Det bliver helt klart en udfordring. Vi kan ikke bare hælde 10.000-20.000 ind i et system, der i forvejen er fyldt op," siger Carsten Kissmeyer (V), der er borgmester i Ikast-Brande kommune og medlem af Arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL).

3F og Enhedslisten frygter, at de udfaldsramte på den nye ydelse ender som billig arbejdskraft, der presser de ufaglærte væk fra arbejdsmarkedet.

Smertegrænse er for længst nået

Det er svært at sætte et præcist tal på, hvor stort behovet for nyttejob bliver, men en økonom fra tænketanken Kraka har tidligere skønnet, at kontanthjælpsreformen alene vil kræve cirka 10.000 nyttejob.

Samme økonom vurderer, at regeringens nye indfasning af dagpengereformen - som blev fremlagt på statsministerens ugentlige pressemøde tirsdag - vil kræve "et stort antal" ekstra nyttejob.

"Hvis der er tale om 27.000-32.000 udfaldstruede, som regeringen selv skønner, så skal der selvfølgelig findes nogle flere nyttejob ude i kommunerne," siger Andreas Højbjerre, ledende arbejdsmarkedsøkonom i Kraka.

Men smertegrænsen er for længst nået, mener KL.

Tal fra KL's nyhedsbrev Momentum viser, at 6,5 procent af de kommunalt ansatte er ansat i ikke-ordinære job i dag. Til sammenligning er tallet 2,8 procent i den private sektor og 1,5 procent i staten.

Og det er kun fleksjob, løntilskud og seniorjob, der er med i beregningen.

"Vi er stolte af, at vi suverænt er den sektor, som har flest ansatte på særlige vilkår. Men vi kan ikke bare blive ved med at tage fra," siger Michael Ziegler (K), der er borgmester i Høje-Taastrup Kommune og formand for Løn- og personaleudvalget i KL, til Momentum og uddyber:

"Både skatteborgere, erhvervsliv og folketingspolitikere forventer jo også, at de kommunale arbejdspladser bliver drevet så effektivt som muligt. Så det er altså begrænset, hvor mange ekstraordinært ansatte vi kan håndtere på en ordentlig måde."

EL: Løndumping eller meningsløs aktivering

Og det er ikke kun borgmestrene, der får dybe rynker i panden, når talen falder på nyttejob.

"Det, vi er bekymrede for, er, at vores arbejdsløse medlemmer skal arbejde for en kontanthjælpslignende ydelse, så medlemmer, der arbejder på overenskomstmæssige vilkår, mister deres arbejde," siger Anita Vium Jørgensen, cheføkonom i 3F.

Enhedslisten, der skal til forhandling hos regeringen om den nye plan torsdag, kalder de ekstra nyttejob "en hund, der ligger begravet".

"Man kan jo ikke finde ordinære job til 10.000 plus det løse. Det kan ikke lade sig gøre. Hvis ikke det bliver løndumping, så bliver det meningsløs aktivering," mener Christan Juhl, der er partiets arbejdsmarkedsordfører.

Han er bange for, at det især bliver de ufaglærte, der kommer til at mærke konsekvensen.

"Deres job kan alle tage, mener regeringen. Det bliver ikke ingeniøren eller DJØF'eren, der kommer i klemme. Det bliver 3F'erne, HK'erne og FOA's medlemmer," siger Christian Juhl.

Minister: Det er ikke en let opgave

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) erkender, at der vil blive behov for "mange" nyttejob.

"Jeg vil ikke komme med et præcist bud, men jeg vil gerne understrege, at nyttejobbene ikke kommer til at stå alene. Løntilskudsjob bliver også en del af indsatsen."

Har regeringen tænkt sig at hjælpe kommunerne?

"Jeg påstår på ingen måde, at det er let. Det er det ikke. Det er en opgave, vi skal løse i fællesskab. Det her er en ny gruppe, men det bør ikke være en helt uoverstigelig opgave at hjælpe dem med at få foden indenfor, fordi mange har haft en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet."

3F frygter løndumping. Hvad vil regeringen gøre for at forhindre misbrug af nyttejobbere?

"Det skal vi selvfølgelig holde øje med. Idéen er jo hverken, at vi skal fortrænge ordinære job eller skabe anden ubalance på arbejdsmarkedet. Det har vi instrumenter til at overvåge, så det tror jeg godt, at vi kan klare."