Kommuner udnytter ledige til gratis arbejde

26. apr 2010
Mange kommuner har ledige i praktik i samme fag, som de allerede er uddannet i. Minister vil kigge på problemet.

Jobcentre landet over sender ledige i aktivering i det fag, som de er uddannet i. Og ovenikøbet til at udføre arbejde for kommunen. Dermed får kommunerne en gratis håndsrækning fra arbejdsløse til at udføre arbejde, som de ellers skulle betale andre for.

Avisen.dk har gennemført en undersøgelse blandt 114 lokale A-kasser, der følger de ledige tæt. Her svarer hver anden, at de oplever ledige blive sendt ud i praktik eller job med løntilskud i kommunen i det samme fag, som de allerede er uddannet i.

Som den arbejdsløse murer Aguedo Villalba (læs hans historie), der blev sendt i praktik på Greve Idrætscenter for at lægge 50 m2 fliser i kælderen. Men den 46-årige var udlært murer i forvejen og havde arbejdet som murer i seks år. Kommunen slap for at betale ham løn, da han blot var i praktik.

”Der skal være orden i tingene”

Det er ulovligt at bruge ledige til arbejde, som kommunen ellers skulle ansætte folk til, men det kan være en hjælp til den ledige at blive aktiveret i sit eget fag, vurderer professor ved Aalborg Universitet Per Kongshøj Madsen.

"Der er en klar risiko for, at de ledige kan blive brugt som gratis
arbejdskraft. Der er en risiko for, at de tager arbejdet fra rigtige
stillinger. Opdager A-kasserne, at kommunerne bruger de ledige i aktivering i stedet for ordinære stillinger, er det ulovligt," siger Per Kongshøj Madsen.

"Der skal være orden i tingene"

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) slår fast, at ledige ikke må bruges som gratis arbejdskraft.

”Bliver det udnyttet, er det noget, vi skal have kigget på. Der skal være orden i tingene,” siger hun.

Inger Støjberg, mener dog, at det nogle gange kan gavne den ledige at komme i praktik, selv om det er i samme fag, som den ledige allerede har en uddannelse i.

”For en, der har været længe væk fra arbejdsmarkedet, eller en nyuddannet, som har svært ved at komme i job i sit eget fag. Derfor kan man ikke sige, at det i alle tilfælde er skidt at aktivere ledige inden for eget fag,” siger Inger Støjberg.

Knokler uden løn

Aguedo Villalba lærte ikke ikke noget nyt ved at gå alene og mure gulvet på den lokale sportshal. Han mener, at Greve Kommune har misbrugt hans arbejdsløshed til at score sig gratis arbejdskraft.

”Kommunen får gratis arbejde. Det er forkert, fordi jeg knokler uden at få løn for det. Det føles ikke rigtigt. Når jeg arbejder uden at få løn for det, tager jeg jo noget arbejde fra mine kollegaer,” siger Aguedo Villalba.

Kommunerne afviser, at de bryder reglerne for at få gratis arbejdskraft. Men det er en hårfin balance, erkender Erik Nielsen, formand for kommunernes arbejdsmarkedsudvalg (S).

"Problemet er, at ifølge reglerne skal de aktiveres meget hurtigt. Det er jeg sådan set enig i. Men når firmaer ikke kan hjælpe til, må vi finde på måder at gøre det på, selv om man måske umiddelbart vil sige, hvorfor gør de nu det?" siger Erik Nielsen.

skjultitel