Kommuner taber sygedagpengesager på stribe

10. aug 2011
Nogle kommuner taber kun få sager i Ankenævnet, mens andre taber flere end hver anden. Det tyder på ringe sagsbehandling, siger en ekspert.

35-årige Helle Jakobsen troede, at alt var i skønneste orden, da hun i januar i år flyttede fra Aarhus til Silkeborg.

Familie og flyttekasser fulgte med, men det gjorde hendes sygedagpenge ikke.

Hun havde været på sygedagpenge i Aarhus i næsten et år, men efter halvanden måned i Silkeborg Kommune blev kassen smækket i.

Chokerende

”Jeg havde aldrig før oplevet så dårlig behandling. Det var chokerende” siger Helle Jakobsen om mødet med Jobcenter Silkeborg.

"Jeg havde regnet med, at alt på jobcenteret ville være, som det var i Aarhus, men det var det overhovedet ikke," siger hun.

Nu fortryder hun, at hun er flyttet.

"Havde jeg vidst, at det ville gå, som det gjorde, var jeg aldrig flyttet," siger Helle Jakobsen.

Omgjort af ankenævn

Reglerne om, hvornår man skal have sygedagpenge er de samme i hele landet. Alligevel er der tilsyneladende stor forskel på hvordan kommunerne rundt om i landet administrerer loven om sygedagpenge.

I nogle kommuner bliver jobcenterets afgørelser i sager om forlængelse af sygedagpenge omgjort i flere end halvdelen af klagesagerne, mens det i andre kommuner sker i kun hver tiende klagesag.[pagebreak]

I Aalborg er det fx kun 12 procent af klagesagerne om forlængelse af sygedagpenge, der blev omgjort af Beskæftigelsesankenævnet i 2010. Her har kommunen altså styr på det i langt de fleste af sagerne.

Anderledes ser det ud i Silkeborg, hvor Beskæftigelsesankenævnet omgjorde kommunens afgørelse i 58 procent af klagesagerne i 2010.

I Aarhus Kommune, som Helle Jakobsen flyttede fra, er omgørelsesprocenten 34,1 - omtrent det samme som landsgennemsnittet.

Bemærkelsesværdige forskelle

”Det er nogle bemærkelsesværdige forskellige,” siger John Klausen, lektor i socialret ved Aalborg Universitet..

”Det tyder på, at sagsbehandlingen er bedre i nogle kommuner end andre. I kommunerne med lav omgørelsesprocent er sagsbehandlingen sandsynligvis af en betydeligt højere kvalitet end i kommuner med en høj omgørelsesprocent,” siger han.

I de kommuner, der har en høj omgørelsesprocent, må man formode, at der er ”problemer med sagsbehandlingen eller tolkningen af loven”, forklarer John Klausen.

Han påpeger, at tallene er forbundet med en vis usikkerhed, fordi det kan være forskelligt, hvor opmærksomme borgerne er på at klage i forskellige kommuner.

Fakta:

Omgørelsesprocenter per kommune:

- København: 25,1 procent
- Odense: 21,9 procent
- Aarhus: 34,1 procent
- Aalborg: 11,8 procent
- Silkeborg: 57,5 procent

Kilde: Ankestyrelsen