Kommuner: Seniorjobbere truer rigtige job

11. jun 2013, 11:45
Nye afsløringer om seniorjobordningen har spillet ind i forhandlingerne om kommunernes økonomi. KLformand frygter for de ordinært ansatte.

Senere i dag forventes en aftale om kommunernes økonomi at falde på plads.

Indtil det sidste har Kommunernes Landsforening og regeringen lagt arm om finansieringen af de omstridte seniorjob, som der kræves tre gange flere af end de første prognoser fra beskæftigelsesministeren.

Et boom, som Mette Frederiksen (S) kritiseres for at have fortiet over for Folketinget.

Nu meddeler kommunerne, at de får svært ved at finde noget fornuftigt, som de ældre ledige kan rive i, uden at det samtidig går ud over ordinært ansatte.

"Det bliver rigtig svært, hvilket vi også hører fra vores kollegaer ude i byerne. Det bliver vanskeligere og vanskeligere at finde job, som ikke fortrænger ordinært ansatte," påpeger KL-formand Erik Nielsen.

Fyrer med den ene hånd - hyrer med den anden

Over de seneste år har kommunerne sagt farvel til 30.000 ansatte, forklarer han, og uddyber:

"Det undrer de ansatte ude på rådhusene, at man har måtte sige farvel til så mange kollegaer og samtidig med den anden hånd ansætter tusinder af mennesker på særlige ordninger," siger socialdemokraten, der også er borgmester i Rødovre.

Kommunerne har hele tiden gjort det klart, at de er utilfredse med seniorjobordningen, der giver ældre ledige ret til et arbejde i den lokale kommune, hvis de har betalt til efterlønsordningen og har opbrugt dagpengeretten.

"Andre må være med til at løfte opgaven," påpeger Erik Nielsen, der kalder på, at også private og regionerne inkluderes i ordningen.

Seniorjobbere må ikke varetage jobfunktioner, som fratager almindeligt ansatte bestillingen. Det har betydet, at kommunerne har oprettet fantasifulde stillinger som segway-kørende kommuneguider og piccoliner i daginstitutioner.

Erkendelse har lettet forhandlingsklimaet

KL-formanden glæder sig i øvrigt over, at Mette Frederiksen og regeringen endelige har erkendt, at 3.300 ældre alene i år ventes at gøre krav på et seniorjob - frem for de 1.100, der indtil for nylig blev kalkuleret med.

"Det er vigtigt, at vi har en forståelse med hinanden om, hvor mange mennesker det drejer sig om. Når regeringens tal begynder at ligne KL's, så er der i det mindste et udgangspunkt at drøfte ud fra," siger han.

Seniorjobordningen ventes at koste små tre milliarder kroner i år og næste år.

For de penge kunne det offentlige finansiere et næsten dobbelt så stort løft af folkeskolen eller et halvt supersygehus.

Seniorjob
  • Seniorjobordningen er oprettet for at opsamle ældre, som har opbrugt retten til dagpenge.
  • For at få tildelt et seniorjob, skal man have betalt til efterlønsordningen og være fyldt 55 år senest 30. juni i år.
  • Seniorjobordningen fortsætter de kommende år, men da skal man være ældre end 55 år.
  • Kommunerne har pligt til at oprette seniorjob til alle, der har optjent ret til det.

 

Kilde: AK Samvirke