Kommuner: Kortuddannede SOSUer er uegnede

21. jul 2013, 11:45
Det er ikke kun ufaglærte, der er under pres i nutidens ældrepleje. Flere kommuner sorterer de lavest uddannede SOSUer fra, når ledige job skal besættes. FOA kritiserer udviklingen.

Duer ikke. Sådan kunne det lyde under ansættelsessamtaler i flere kommuner. Kommunerne vælger nemlig de lavest uddannede SOSU'er - de såkaldte SOSU-hjælpere - fra, når de hyrer nye ansatte.

For eksempel søger Næstved Kommune lige nu otte SOSU-assistenter og tre sygeplejersker. Kun i en af jobannoncerne nævner kommunen, at en SOSU-hjælper kan komme i betragtning til stillingen, og det er ingen tilfældighed.

I den sydsjællandske kommune går ældrechefen nemlig efter personale med en mellemlang uddannelse.

"Det er vigtigt for os, at folk får en ordentlig behandling. Det gælder også vores ældre medborgere. Jeg mener, at hensynet til borgernes behandling må gå forud," siger Inge Selch, ældrechef i Næstved Kommune.

SOSU-hjælpere kan i modsætning til SOSU-assistenter ikke varetage basale sygeplejeopgaver som for eksempel sårpleje. De kan kun tage sig af praktiske ting såsom at vaske den ældre og hjælpe ham/hende i tøjet, og det er et problem.

I dag er en del af den behandling, der tidligere foregik på det lokale sygehus, nemlig lagt ud i det enkelte hjem.

"Folk er jo ikke færdigbehandlede, når de bliver udskrevet i dag. Det betyder, at vores ansatte skal kunne meget mere, end de skulle tidligere," siger ældrechefen fra Næstved.

Ud med lavtuddannede

I starten af juli offentliggjorde Hjemmehjælpskommissionen 29 anbefalinger om fremtidens hjemmehjælp.

Kommissionen, der er nedsat af et enigt Folketing, har haft til opgave at beskrive udfordringerne på hjemmehjælpsområdet og komme med forslag til, hvordan ressourcerne på området kan anvendes bedst muligt.

I tre af de 29 anbefalinger understreger kommissionen, at uddannelse og efteruddannelse er en nødvendighed, hvis anbefalingerne skal føres ud i livet.

"Vi har haft rigtigt mange hjælpere, lidt færre assistenter og meget få sygeplejersker og terapeuter ude i kommunerne. I fremtiden vil vi se flere assistenter, sygeplejersker og terapeuter, men færre hjælpere," siger Tina Jørgensen, medlem af Hjemmehjælpskommissionen og ældrechef i Stevns Kommune.

Et andet kommissionsmedlem er enig i den vurdering.

"Ideelt set så bør det være uddannet personale, der tager sig af de ældre. Det er noget, vi anbefaler, at kommunerne arbejder på," siger Jes Søgaard, der er adjungeret professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

"Vi er i en overgangsfase, hvor kommunerne udfaser de ufaglærte og de lavest uddannede for at få ansatte med en målrettet faglig uddannelse ind," uddyber han.

FOA: Ikke i orden

Udviklingen bekymrer FOA, der repræsenterer både ufaglærte og faglærte i ældreplejen.

Sektorformand Karen Stæhr langer særligt ud efter Næstved Kommune.

"Det er ikke i orden. Hjælperne udgør en god og kompetent gruppe, der kan udføre den praktiske hjælp. Der er jo ingen grund til at bruge folk med længere uddannelse - der i øvrigt også er dyrere - til at udføre noget, som andre er uddannet til," siger hun.

"Man lader heller ikke en professor køre rundt med sengene på et sygehus. Det lader man en portør gøre," tilføjer hun.

FOA kritiserer Næstved Kommune for at være på kant med retningslinjer fra kommunernes egen forening.

"Det strider imod KL's (Kommunernes Landsforenings, red.) oplæg om det nære sundhedsvæsen. Der skriver foreningen jo side op og side ned om, at den rette person med de rette kompetencer skal bruges til de rette opgaver," forklarer hun.

En ekstraordinær indsats

Tilbage i Næstved understreger ældrechefen, at hun ikke planlægger en fyringsrunde blandt kommunens SOSU-hjælpere.

"Vi har ikke tænkt os at afvikle vores hjælpere. Vi siger bare, at vi foretrækker assistenter, sygeplejersker, terapeuter og pædagoger i vores pleje," fastslår Inge Selch.

Hun håber dog, at mange hjælpere vil sige ja tak til et ekstra trin på SOSU-skolen, så de bliver assistenter.

"Jeg mener, at vi bliver nødt til at gøre en ekstraordinær indsats for at imødekomme de hjælpere, der gerne vil uddannes til assistenter," siger ældrechefen.

Forskellen på SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter

 

På uddannelsen får du en grundlæggende viden om at give både praktisk og personlig hjælp. Du lærer desuden om sygepleje- og omsorgsopgaver, og om hvordan du kan planlægge aktiviteter, der styrker helbredet og forhindrer sygdomme.

 

Du kan afslutte som enten social- og sundhedshjælper (trin 1) eller som social- og sundhedsassistent (trin 2).

 

Som social- og sundhedshjælper hjælper du i hjemmet hos ældre, syge og handicappede mennesker. Du snakker med dem, får dem i tøjet og hjælper til med rengøring og vask.

 

Som social- og sundhedsassistent udfører du sygeplejeopgaver, planlægger aktiviteter og vejleder sosu-hjælpere i hjemmeplejen, på plejehjem og hospitaler.

 

Kilde: UddannelsesGuiden