Kommuner i sort: Vi mister arbejdspladser

3. jan 2012
Landet over forventer kommunerne, at de vil miste arbejdspladser i 2012.

Der bliver færre arbejdspladser at kæmpe om for et stigende antal arbejdsløse.

Det er den barske virkelighed i det nye år, hvor selv landets største byer som Aarhus og København forventer at miste arbejdspladser.

Det svarer ni ud af ti kommuner i en rundspørge, som Avisen.dk har foretaget blandt formændene for kommunernes arbejdsmarkedsudvalg.

59 af landets 98 kommuner har svaret - herunder de fem største kommuner bortset fra Odense.

52 siger, at de i mindre eller nogen grad vil miste arbejdspladser i det kommende år.

Se kort: Her forsvinder arbejdspladserne

Seks kommuner siger, at de 'slet ikke' forventer at miste nogen arbejdspladser.

”Det er et udtryk for, at vi er i en alvorlig økonomisk situation. Der er simpelthen ikke vækst nok til at skabe arbejdspladser, og det ser meget mørkt ud,” siger Lars Andersen, økonom og direktør for Arbejderbevægelses Erhvervsråd.

Flere hundrede færre job i Ishøj

I Ishøj Kommune forventer formand for Arbejdsmarkedsudvalget og borgmester Ole Bjørstorp (S), at der ryger 'flere hundrede jobs' næste år.

”Virksomhederne er i bekneb. Indtjeningen stagnerer, hvis den da ikke går helt ned. Derfor er man nødt til at indskrænke forretningen, og derfor mister vi arbejdspladser i kommunen,” siger han.[pagebreak]
I Ishøj Kommune er det især arbejdspladser indenfor transportbranchen, der forsvinder.

Flere af de kommuner, der forventer at miste arbejdspladser, er blandt landets største. Det gælder blandt andre København, Aarhus, Aalborg, Fredericia og Horsens.

Kommuner ramt af sortsyn

Ifølge professor i økonomi Michael Svarer fra Aarhus Universitet er kommunernes frygt udtryk for en 'meget pessimistisk opfattelse'.

En opfattelse, der måske også er overdrevet pessimistisk. Kommunerne er ramt af det samme sortsyn, som også præger forbrugerne.

”Det er klart, at der skal kæmpes for at holde status quo, hvad angår beskæftigelse. Men forventningen blandt økonomer er, at beskæftigelsen bliver stort set konstant i 2012,” siger han.

Han henviser til, at udbetalingen af efterlønnen og de offentlige investeringer, regeringen har varslet i 2012, begge vil have en positiv effekt, omend den bliver 'begrænset'.

Nu er det storbyernes tur

Avisen.dk's kortlægning af de forventede tab af arbejdspladser viser, at det især er de store byer, der forventer at miste arbejdspladser, mens udkantskommunerne har mindre pessimistiske forventninger.

Det skyldes ifølge både Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Michael Svarer fra Aarhus Universitet, at krisen nu også rammer servicesektoren og offentlige arbejdspladser, der begge er overrepræsenteret i de store byer.

”Man ville måske tro, at det var udkantskommunerne, der blev ramt, men de blev ramt tidligere i krisen, da det i højere grad gik ud over industriarbejdspladser,” forklarer Michael Svarer.

Fakta

59 kommuner har besvaret spørgsmålet: 'Er det din forventning, at jeres kommune vil tabe arbejdspladser i 2012 målt i forhold til 2011?'

- 1 kommune har svaret 'i meget høj grad'
- 17 kommuner har svaret 'i nogen grad'
- 34 kommuner har svaret 'i mindre grad.

- Seks kommuner har svaret, at de 'slet ikke' forventer at miste nogen arbejdspladser.